Kaza ve Nafile Oruçlarında Yanlışlıkla Yeme-İçme Orucu Bozar mı?

Kaza ve Nafile Oruçlarında Yanlışlıkla Yeme-İçme Orucu Bozar mı?

Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir (Buhârî).

Sevgili Peygamberimiz (aleyhissalâtu vesselâm), oruç esnasında unutarak yiyip içen kimseye aslında Allah’u Teâlâ'nın ikramda bulunduğunu şu hadisiyle bizlere aktarmaktadır: Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir (Buhârî).

Halk arasında yaygın olan bilginin aksine, hadis-i şerifin delalet ettiği mana geneldir; sadece Ramazan orucuna özel değildir. Dolayısıyla tutulan oruç ister farz ister nafile ister kaza olsun yanlışlıkla bir şey yiyip içmek orucu bozmaz. Kişi bu durumda orucuna kaldığı yerden devam eder.

Yanlışlıkla bir şey yendiği taktirde kişi oruçlu olduğunu hatırlar hatırlamaz ağzındakini dışarıya atmalıdır. Eğer hâlâ yemeye devam ederse orucu bozulur. Yine bir kimse orucunun bozulduğuna kanaat getirip yiyip içmeye devam ederse ve daha sonra yaptığı şey nedeniyle aslında orucunun bozulmadığını öğrenirse orucu geçersiz sayılır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.