Kazakistan'da öğrencilere 'namaz kılmayın' uyarısı!

Kazakistan'da öğrencilere 'namaz kılmayın' uyarısı!

Kazakistan'da öğrencilerin ders saatlerinde namaz kılmaması için tavsiye karar yayınlanırken öğrencilerin ailesi de bu konuda uyarıldı

Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı Dini İşler Komitesi, öğrencilerin ders saatinde namaz kılmalarının doğru olmadığını savunarak bu konuda bir ‘tavsiye’ karar yayımladı.

Komite’den yapılan açıklamada özellikle Kizilorda şehrinde öğrencilerin namaz kılma oranının yüksek olduğunu belirterek dindar ailelerin çocuklarının fikirlerini etkilemek gibi bir niyet taşımadıklarını ancak öğrencilerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

Resmi kurumlar, devamsızlığı çok olan öğrencilerin ailesine müracaat ederek onların çocuklarının ortaöğretiminden sorumlu olduğunu belirtti. Ailelere gönderilen mektupta “Ailelerin çocuklarının eğitiminden mesul olması sadece yasaların değil dini hükümlerin de bir gereğidir. Bu sebeple çocuklarınızın namaz için dahi olsa devamsızlık yapmasına engel olmalısınız” denildi.

Kazakistan'da daha önce kızların okullara başörtüsü ile gelmesi yasaklanmıştı. Ayrıca hükümet devlet kurumlarında çalışanların namaz kılmasını yasaklama önerisi getirmiş, ancak kamuoyu buna destek vermemişti.

Gözlemcilere göre, son yıllarda Orta Asya ülkeleri din özgürlüğünü engellemek için yeni adımlar atıyor. Özbekistan’da da kızların başörtüsü ile okula gelmesi ve okul öğrencilerinin cuma namazı kılması yasaklandı. Tacikistan’da yakın zamanda reşit olmayan çocukların camiye gitmesi yasaklandı.

Son haberlere göre Güney Kırgızistan'da da kızların başörtüsü ile eğitim kurumlarına gelmesi engelleniyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler