Kazıları, yılın tamamına yayabilmek için tüm imkânları seferber edeceğiz

Kazıları, yılın tamamına yayabilmek için tüm imkânları seferber edeceğiz

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Diyarbakır'daki sempozyumda yaptığı konuşmada, bölgedeki arkeolojik kazıları yılın tamamına yayabilmek ve daha hızlı yapmak için tüm imkânlarını seferber edeceklerini söyledi.

Tarihi Zerzevan Kalesi'nin tanıtımı ve başlatılacak olan arkeolojik kazılar münasebetiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dicle Üniversitesinin işbirliği ile 41’inci Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu Diyarbakır’da düzenleniyor.

Dicle Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde 5 gün sürecek olan sempozyum, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vecihi Özkaya’nın konuşması ile başladı.

Ardından Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, başlatılan sempozyumun işleyişini anlatan bir konuşma yaptı.

Türkiye’de tarihi mirasın önemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kültür varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Gürül, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

41’inci Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu gibi önemli bir programın Diyarbakır’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, adres olarak Diyarbakır’ın seçilmesini yerinde bir karar olarak değerlendirdi.

Programa katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan yaptığı konuşmasında Diyarbakır’ın dünyanın kadim şehirlerinden biri olduğunu belirterek, “Kadim medeniyetlerin izlerini üzerinde barındıran kalesi, iç kalesi, surları, özgün mimarisi ve birçok eseri ile kültürel miras konusunda en önemli merkezlerimizden biridir.” dedi.

Türkiye’nin, Diyarbakır'ın bu özellikleri sayesinde dünyanın en büyük kültürel miras varlığına sahip ülkelerinin başında geldiğini hatırlatan Alpaslan, “Bu büyük hazine bizim için olağanüstü değere sahip ve kıymetini bilmemiz gereken büyük bir mirastır. Bundan yola çıkarak, bu kültürel mirasımızın yaşatılması, insanlığın hizmetine sunulması, gelecek kuşaklara aktarılması son derece önemlidir. Arkeolojik kazılarla kültürel mirasımızın korunması ve dünyaya tanıtılması konusunda bakanlık olarak büyük bir sorumluluğumuzun farkında olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Bakanlık olarak yapılacak olan kazı çalışmalarını desteklediklerini söyleyen Alpaslan, “Bu çerçevede başta kazılar olmak üzere ve bu kazılardan elde edilecek sonuçlar 5 gün içerisinde enine-boyuna tartışılarak değerlendirilecek ve gelecekteki bilimsel sonuçları itibariyle dikkate alınacaktır. Her köşesinden adeta tarih fışkıran, insanlığın başlangıcından bugüne kadarki tüm gelişmelerin merkezinde yer almış ve adeta açık hava müzesi durumunda olan bu topraklar, kazıların daha hızlı ve süratli yapılması hususunda bize bir sorumluluk yüklemektedir. Bakanlık olarak kriterlerimizden hiçbir şekilde taviz vermeden, bu kazları en etkin ve verimli şekilde nasıl yapabileceğimizin arayışı içerisine girdik. Bundan yola çıkarak sayın bakanımızın da bize yol göstermesiyle kazıları yılın tüm zamanına yayabilmek ve daha hızlı yapabilmek için bakanlığımızın tüm imkânlarını seferber edeceğiz.” şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler