KDP ile PKK arasında Laleş gerilimi

KDP ile PKK arasında Laleş gerilimi

KDP, Yezidilerin yaşadığı Laleş bölgesindeki PKK'lı grupların bölgeyi terk etmelerini istiyor

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Yezidiler’in inanç merkezi olan Laleş ve çevresine yerleşen PKK gruplarından, bölgeden çıkmalarını istedi.

Yaklaşık bir aydır 200’e yakın PKK üyesi, Musul’un Başika, Behzan, Şengal ve diğer bölgelerinden kaçan yüzlerce Yezidi Kürt ailesinin sığındığı Laleş yakınlarında bulunuyor.

KDP Başkanlık Meclisi üyesi ve Duhok’un Şeyhan Bölgesi Sorumlusu Ali Avni, yaptığı açıklamada, iki hafta önce bölgede bulunan PKK’lılar ve Yezidi heyetiyle bir araya geldiklerini ifade etti.

Avni, KDP’nin resmi mesajını kendilerine ileterek, orada kalmamaları gerektiğini söylediklerini aktardı. Ali Avni, “Laleş’i koruma görevini, Yezidi Kürtler’den önce Müslümanlar ve bölge halkı üstleniyor” dedi.

Konuyla ilgili konuşan Laleş tapınağı koruma sorumlusu, bölgedeki PKK’lıların, "KDP ile dayanışma içinde olduklarını, sadece ziyaret amaçlı geldiklerini" söylediklerini aktardı.

KDP, PKK ve Yezidi heyetinin yaptığı toplantıya katılan ve isminin gizli tutulmasını isteyen bir yetkili, “Toplantıda KDP’nin mesajı açık bir şekilde iletildi. Yezidi Miri (dini lideri) Tahsin Beg’in bu durumdan haberdar olmadığı da aktarıldı” dedi.

Duhok’un Şeyhan kasabasının 5 kilometre kuzeyinden kalan Laleş tapınağını, Yezidi Kürtler “hac” diye tanımlıyor. Laleş’te, bazı kaynaklarda “Yezidilik’in kurucusu” olduğu belirtilen Şeyh Adi bin Musafir’in türbesi de bulunuyor.

Kaynak: Rudaw

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.