KDP yanlısı partilerden PYD Yönetimine tepki

KDP yanlısı partilerden PYD Yönetimine tepki

PYD öncülüğünde kurulan Cezire Özerk Yönetiminin kendilerinden izin almayan partilerin faaliyetlerini yasaklama kararı, Rojava'daki Barzani yanlısı Kürt partilerin tepkisine neden oldu.

Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Suriye’nin kuzeyindeki Cezire Özerk Bölgesi’nin izinsiz siyasi partilerin faaliyetlerinin durdurulacağına dair açıklaması tartışma yarattı.

Cezire Özerk Yönetimi Meclisi, çıkardığı parti faaliyetleri yasası çerçevesinde siyasi partilerden özerk yönetimin kurumlarına başvurarak izin almalarını istedi ve izinsiz partilerin bölgedeki faaliyetlerinin durdurulacağını açıkladı.

Barzani yanlısı 12 partinin oluşturduğu Kürt Ulusal Konseyi, yayımladığı bir bildiri ile siyasi partilerin faaliyetlerinin izne bağlanmasını demokrasi dışı bir adım olarak niteledi ve parti faaliyetleri yasası metninin kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Suriye’deki Barzani yanlısı siyasi gruplar, Cezir, Kobani ve Afrin’de kurulan özerk yönetimlerin PKK’nın silah zoruyla dayatıldığını belirterek bu yönetimlerin halka dayalı bir meşruiyetinin bulunmadığını ifade ediyor.

PKK’ya paralelliği ile bilinen ve Batı Kürdistan'da PKK'nin silahlı gücü sayesinde en etkili parti olarak kabul edilen PYD ise yerel meclisin kararına uyacağını belirterek faaliyet izni için özerk yönetime resmi başvuruda bulunacağını açıkladı.

PKK/PYD'nin etkisindeki Batı Kürdistan'da PYD çizgisindeki oluşumlar dışında kalan parti ve gruplara baskı yapıldığı biliniyor. Özellikle KDP'ye yakın parti ve grupların bazı üyeleri kaçırılıp infaz edilmekte, bir kısmı ise gözaltına alınıp hapishanelere konularak sindirilmeye çalışılmaktadır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler