Kerkük petrolü Kürtlerin denetimine geçti

Kerkük petrolü Kürtlerin denetimine geçti

Güney Kürdistan askeri birliklerinin Kerkük'te son petrol kuyularını da ele geçirdi.

IŞİD tehlikesinin yaklaşmasıyla birlikte Kerkük'ü boşaltan Irak ordusunun yerini dolduran Kürdistan yönetimine bağlı askeri birlikler buradaki son petrol kuyularını da ele geçirdi. Kerkük'teki petrolün tamamı Kürtlerin eline geçmiş oldu.

Irak Petrol Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Kürt yönetimini, ülkenin anayasasını ihlal eden, federal yetkileri ihlal eden ve ulusal birliği tehdit eden bu sorumsuzca davranışın tehlikesi konusunda uyarıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Reuters haber ajansına konuşan Kürt yönetiminden üst düzey bir yetkili de, “Kürt yönetimi güçleri, Irak petrol bakanlığının ülkenin altyapısını sabote etme yönündeki girişimleri nedeniyle harekete geçmek zorunda kalmıştır ve bu bölgelerde tam kontrolü sağlamıştır” dedi.

İsmini açıklamayan yetkili petrol sahalarıyla ilgili olarak, “Şu andan itibaren bu bölgeler Kürdistan yönetiminin kontrolü altında olacak ve yakında faaliyetlere başlayacaktır” ifadelerini kullandı ve 'Petrol Koruma Güçlerinin' bölgeye sevkedildiğini açıkladı..

Yetkili, Bağdat yönetimini, inşaatı devam eden bir boru hattını sabote etmeye çalışmakla suçladı. Peşmerge güçleri, IŞİD’in ilerleyişinin ardından Irak ordusunun çekilmesi üzerine Kerkük’e girmişti.

Kürdistan yönetimi lideri Mesud Barzani, peşmergenin Kerkük'e girmesinin bir gereklilik olduğunu söylemiş ve "140. madde artık uygulandı, bunun üzerine konuşmayız" demişti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.