Kilosu 25 TL’ye çıkan Siirt peyniri cep yakıyor

Kilosu 25 TL’ye çıkan Siirt peyniri cep yakıyor

Siirt göçerleri tarafından yaylalarda doğal yöntemlerle üretilen ve kilosu 25 TL’ye yükselen otlu peynirin fiyatı cep yakıyor.

Baharın gelişiyle koyunlarını yaylaya çıkaran göçerler tarafından doğal yöntemlerle üretilen Siirt peyniri bu sene cep yakıyor. Siirtlilerin sofralarında olmazsa olmazları arasında yer alan Siirt peyniri, tarihinin en yüksek fiyatını görmüş durumda.

“Göçerin yaylada doğal yöntemlerle elde ettikleri peyniri satıyoruz”

Yaklaşık 10 yıldan bu yana babasıyla birlikte açtıkları işyerinde peynir sattıklarını belirten Enes Tetik, bu yıl geçen seneye oranla peynir fiyatının yüksek olduğunu kaydetti.

Tetik, “Şuanda sattığımız peynir, göçerler tarafından doğal yöntemlerle koyun sütünden elde ediliyor. Göçerler genelde ilkbaharda Muş, Bitlis, Hakkâri, Şırnak’ta bulunan yaylalara çıkıyor. Oralarda koyunlardan sağılan sütü peynire dönüştürüyorlar ve bizler de burada vatandaşlara satışını gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuştu

“Peynir fiyatının yükselmesinde yem fiyatları da etkili oldu”

Geçen senelere oranla bu sene peynirin biraz pahalı olduğunu belirten Tetik, yağışlar zamanında yağmadığı için yayladaki otlar gelişmedi, dolayısıyla koyunlar da yeterince beslenemedi. Yeterince süt olmayınca, istenilen peynir de elde edilemedi. Bu nedenle şu anda peynirin fiyatı 25 TL’ye kadar yükseldi. Aslında peynir fiyatının yükselmesinde biraz da yem fiyatları etkili oldu.” diye konuştu.

"12 senedir peynircilik yapıyorum ama fiyatlar hiç bu kadar yükselmemişti"

12 senedir peynircilik yaptığını ama bugüne kadar fiyatların bu kadar yükselmediğine dikkat çeken peynircilerden Mehmet Tahir Öztunç, "Yaylalarda ot olmayınca hayvanlar da yeterince beslenemiyor ve bu nedenle süt az elde ediliyor. Peynir fiyatı 25 TL’ye kadar yükseldi. Bizler de peynirin pahalı olduğunu söylüyoruz ama yapacak bir şey yok, vatandaş almak zorunda. Geçen sene peynir fiyatları 12’TL’den başladı ve 18’TL’den yukarıya çıkmadı. Ama bu sene fiyat biraz pahalı.” dedi.

“Peynirin yağlı olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız tavaya koyup kızartın”

İlkbaharın başlangıcında alınan peynirin yağının az olduğunu ifade den Öztunç, peynir alacak vatandaşlara şu öneride bulundu:

"Peynir alacak vatandaşlar ilk önce bir parça peyniri alıp bir tavada kızartsınlar. Eğer bu peynir olduğu gibi erir ve yağa dönüşür ise, o peynir kaliteli peynir demektir ve o peyniri alsınlar.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler