“Kimseden bu elim hadiseye yönelik ses çıkmamıştır”

“Kimseden bu elim hadiseye yönelik ses çıkmamıştır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır’da PKK’lilerin bomba yüklü kamyonu infilak ettirmesi sonucu 16 kişinin hayatını kaybettiği olay hakkında batı ülkeleri başta olmak üzere bu elim hadiseye yönelik bir ses çıkmadığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 3. Su'dan Sorumlu Bakanlar toplantısı açılış törenine katılarak bir konuşma yaptı.

Konuşmasında Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Dürümlü mezrasında PKK’lilerin bomba yüklü kamyonu infilak ettirmesi sonucu Tanışık köyünden 16 kişinin hayatını kaybettiği olaya değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, batı ülkeleri başta olmak üzere bu elim hadiseye yönelik bir ses çıkmadığına dikkat çekti.

Patlama anını ve öncesinde yaşananları anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamyonun Bingöl’de çalındığını ve araca bomba yüklendiğini söyledi.

PKK’liler kendilerine rehberlik eden başka bir otomobile geçiyor

Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu aracı tali yolları kullanarak güvenli güçlerinin denetime takılmadan Diyarbakır şehir merkezine sokmaya çalışıyorlar. Tanışık köyüne geldiklerinde, Seyithan Yakar isminde daha önce AK Parti il yönetim kurulu üyeliği de yapmış bir vatandaşımız durumdan şüphelenerek teröristlere müdahale ediyor. Çıkan tartışmanın ardında kamyonla birlikte Dürümlü mezrasına doğru kaçmaya başlıyorlar. Tanışık köyündeki vatandaşlarımızda iki araçla kamyonu takibe başlıyorlar. Bunlar 52 kardeş. Mezraya geldiklerin de teröristler kendilerine rehberlik eden başka bir otomobile geçerek, Tanışık köyünden gelen vatandaşlarımıza ateş açıyorlar.”

PKK’liler bombayı ateşliyor

Çatışma sürerken kamyonun bulunduğu yerden uzaklaşan teröristler bombayı ateşliyorlar. Yaklaşık 10-15 ton olduğu değerlendirilen bombanın havaya uçmasıyla, kamyon ve onların yakınında iki araçta bulunan 16 vatandaşımız hayatını kaybediyor”

“12'sinin cesedinden dahi bir parça kalmıyor”

Erdoğan, “Bomba öyle büyük bir etkiyle patlıyor ki, geride ne araçtan ne de 16 vatandaşımızın 4'ü hariç, 12'sinin cesedinden dahi bir parça kalmıyor. Şu anda parçalar toplanmak suretiyle, 4 vatandaşımızın cenazesi bütün olarak bulunuyor, defnediliyor. Diğer vatandaşlarımızın durumu ancak DNA testiyle ortaya çıkartılabiliyor.” diye konuştu.

“Dünya bunlara hep sessiz kaldı”

Patlama hakkında başta batı ülkelerini sessiz kaldığına dikkat çeken Erdoğan, şöyle devam etti: “Burada bir terör örgütünün yüzlerce masum insanı katletmeye yönelik bir eylem teşebbüsü ve bu eylemi hayatları pahasına engelleyen 16 vatandaşımız söz konusudur. Normal şartlarda bir kamyon dolusu patlayıcıyı, Diyarbakır şehir merkezinde kullanmayı hedefleyen bir örgütün, bu eylemini çok ciddi yankı bulması ve şiddetle terin edilmesi lazım. Daha önce buna benze bir çok terör eylemi oldu. Ama dünya bunlara hep sessiz kaldı. Bölücü terör örgütünün çeşitli isimler altında rahatlıkla faaliyet gösterdiği hatta desteklendiği batı ülkeleri başta olmak üzere, kimseden bu elim hadiseye yönelik ciddi bir ses çıkmamıştır. Paris'te olunca çıkıyor, Brüksel'de olunca çıkıyor. Ama Lahor'da, Ankara'da, İstanbul'da, Diyarbakır'da olunca çıkmıyor. İşte bizim içimiz bundan yanıyor. Bu ikircikli tavır nereye kadar.

Bugün dünyanın en büyük sorunu, terör örgütleri karşısında takınılan bu ikiyüzlü, riyakar, samimiyetsiz tutumu olduğunu söyleyen Erdoğan, “Terör örgütleri en büyük desteği bu tutumdan alıyor. Dünyada silah sektörünü elinde tutan ülkeler bu teröristlere bu silahları veriyor. Buna da hayır desinler. Bu terör örgütlerin silahlarını hangi ülkelerin verdiğini biliyoruz. Teklifimize kulak tıkayanlar şimdi mülteci dalgalarının önünü kesmek için her yolu dönüyor. Aynı şekilde terör örgütlerine silah ve mühimmat gönderen ülkeleri defalarca uyardık. Şimdi o silahlar bize yöneldi. Ancak yarın o silahlar o silahları veren ülkelere karşı kullanılacak. Terörün karakteri eninde sonunda akrek gibi kendisini tutan eli de sokar. Yarın kendi kucaklarında patlayacak bombaların müsebbibi olacaklarını iyi bilmeliler.” diye konuştu. (İLKHA)



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.