Kimya ihracatı, otomotiv sektörünü solladı

Kimya ihracatı, otomotiv sektörünü solladı

Kimya ihracatı, Ağustos'ta 1 milyar 435 milyon dolarlık ihracatla hazır giyim ve konfeksiyonunun ardından ikinci sıraya yükseldi.

İSTANBUL - Kimya ihracatı, Ağustos ayında otomotivi geride bırakarak, 1 milyar 435 milyon dolarlık ihracatla hazır giyim ve konfeksiyonunun ardından ikinci sırada yer aldı. Uzun bir aradan sonra otomotiv sektörünü geride bırakmayı başaran kimyanın yılın sekiz ayındaki ihracatı da yüzde 3,65 arttı ve 11 milyar 936 milyon dolara yükseldi.

 

İhracatlarını hızla artırmaya devam eden kimyacılar, geride bıraktığımız ay en fazla Mısır, Suudi Arabistan, Irak, Almanya, Rusya, İtalya, İran, Malta, Birleşik Arap Emirlikleri ve İspanya’ya ihracat yaptı. AB’deki toparlanmanın ihracatı desteklediği Ağustos ayında İtalya’ya yüzde 74 İspanya’ya ise yüzde 75 oranında artış dikkat çekti. Suudi Arabistan ise yüzde 562’lik rekor ihracat artışıyla 84 milyon dolara ulaştı.

 

2014 yılının sekiz aylık döneminde 11 milyar 936 milyon dolarlık kimya ihracatında ilk 10 ülke; Irak, Mısır, Almanya, Malta, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, İran, Azerbaycan-Nahcivan ve İspanya olarak sıralandı. Bu dönemde Irak’a yüzde 10, Mısır’a olan kimya ihracatı ise yüzde 47 oranında azalırken; Birleşik Arap Emirlikleri’ne olan kimya ihracatı yüzde 92 arttı ve 445 milyon dolara yükseldi.

 


İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kimya sektörünün Ağustos ayı performansını değerlendirerek şunları söyledi:  “Kimya sektörümüz Ağustos ayında hazır giyim ve konfeksiyonunun ardından ikinci sırada yer aldı. İhracatımızda jeopolitik riskler sürüyor. Diğer yandan Avrupa Birliği gerek Türkiye ihracatından gerekse kimya ihracatından önemli bir pay alıyor. Özellikle İngiltere, İspanya, Yunanistan gibi ülkelere ihracat artışımız devam ediyor. Ancak önümüzdeki dönem oldukça kritik. AB’nin lokomotifi ve ülkemizin en büyük ticaret partneri olan Almanya’da sanayinin daralması gelecek aylarda Türkiye ekonomisine yansıyabilir.” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.