"Kınalı Eller Bakıra Can Verdi" projesinin kapanışı yapıldı

"Kınalı Eller Bakıra Can Verdi" projesinin kapanışı yapıldı

​Adıyaman'ın Samsat ilçesinde kadınlara yönelik uygulanan “Kınalı Eller Bakıra Can Verdi” projesinin kapanış toplantısı yapıldı.

Dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ile istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesi hibe programı kapsamında İpekyolu Kalkınma Ajansı koordinesinde Samsat'a kadınlara yönelik uygulanan “Kınalı Eller Bakıra Can Verdi” projesinin kapanış toplantısı yapıldı.

Programa; Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Vali Nurullah Naci Kalkancı, Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, Samsat Kaymakamı Yusuf Yıldırım, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Can Erdoğan, ATSO Başkanı Mustafa Uslu ve Samsatlı kadın kursiyerler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İKA Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, “Bugün kapanış programını yapacağımız proje olan 'Kınalı Eller Bakıra Can Verdi' projesi de İKA olarak Adıyaman’ını Samsat ilçesinde hayata geçirdiğimiz projelerden bir tanesidir. Bu projeyi dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ile istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesi hibe programı kapsamında Samsat Kaymakamlığımızla birlikte yürütülen bir projedir. Projemizin amacı işgücü ihtiyacı dışında kalan kadınların önlerindeki engellerin kaldırılarak, konumlarının güçlendirilmesidir.” dedi.

Türkiye'de de kalkınma, ekonomik büyüme ve işsizlikle mücadele alanlarının en önemli bileşenlerinden birisinin kadın istihdamı olduğunu kaydeden Vali Nurullah Naci Kalkancı ise, “2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma Planı’nda belirtildiği gibi, kadınların eğitim aracılığı ile iş hayatına ve sosyal hayata katılımlarının artırılması ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişimini etkileyecek önemli faktörlerden birisidir. TUİK verilerine göre 2016 yılı kadınların istihdama katılma oranı ülkemizde %31, erkeklerin yüzde 65’dir. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü - OECD ülkelerinin 2016 yılında kadın istihdamı oranı ise yüzde 59’dur. Üretken nüfusu istihdama yönlendirmek ve çalışma çağındaki işgücünü daha verimli kullanmak ülkemizin rekabet gücünü artıracak bir politikadır. Anadolu’da yaşamış ünlü filozof Eflatun’un da söylediği gibi, kadınlarını eğitmeyen toplum tek kolunu kullanmayan insana benzer. TBMM’de Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu kurulmuştur. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliği ile Kadın İstihdamı Eylem Planı hazırlanarak 2016 yılında uygulamaya geçilmiştir. Plan kapsamında kadınlara mesleki beceriler kazandırılarak kadın istihdamının artırılması ve kadının işgücü piyasasına erişiminin önündeki engellerin kaldırılması iki ana hedeftir." ifadelerini kullandı.

“Kınalı Eller Bakıra Can Verdi” projesinin kapanış programına katılmak üzere Adıyaman’a gelen Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin ise, Adıyaman’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Görevimiz gereği ülkemizin birçok şehrini ziyaret ediyoruz. Ancak,  Adıyaman bir huzur ve paylaşım şehridir. Bu kentimizdeki kardeşlik ve paylaşım ruhunun ilelebet devam etmesini diliyoruz. Biz bugün burada 'Kınalı Eller Bakıra Can Verdi' projesinin kapanış programına katılmak üzere Adıyaman’dayız. Bu projeyi incelediğimde sıradan bir proje olmadığını hissettim. Projenin derinliğine inince baktım ki sadece bir meslek edindirme veya meslek kazandırma projesi olmayıp, kadınlarımızı ekonomiye kazandırmanın yanı sıra Bakır’a da ruh verme, bakır işlemeciliğini de yaşatma adına da bir projedir. Bu proje hem kültürel bir proje hem de meslek edindirmeye yönelik bir projedir. Bu proje sadece bunlarla sınırlı olmayıp, aynı zamanda bir marka projedir. Onun da ötesinde bu projenin başka bir özelliği ise kadınlarımızı bir çatı altında toplayarak bir örgütlenme projesidir." şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Vali Nurullah Naci Kalkancı ve Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu tarafından kursiyerlere belgeleri verildi.

Program, bakır işlemeciliği ile ilgili hazırlanan resim sergisinin gezilmesiyle sona erdi. (İLKHA)   






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler