Kişi başı Gayrisafi Yurtiçi Hasıla arttı

Kişi başı Gayrisafi Yurtiçi Hasıla arttı

Kişi başına Gayrisafi Yurtiçi Hasıla değeri 2015 yılında önceki yıla göre artarak cari fiyatlarla 25 bin 130 TL oldu.

Kişi başına Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) değeri, 2015 yılında önceki yıla göre artarak cari fiyatlarla 25 bin 130 TL, ABD doları bazında ise 9 bin 261 Dolar olarak hesaplandı.

2014 yılında ise cari fiyatlarla 22 bin 732 TL, ABD doları bazında ise 10 bin 395 dolar olarak hesaplandı.

GSYH, 2015 yılının dördüncü çeyreğinde sabit fiyatlarla yüzde 5,7 arttı

GSYH revizyon politikası gereği 4. Çeyrek tahmininde, önceki yıl çeyrekleri ve cari yıl çeyrekleri kaynak verideki değişiklikler sebebiyle revize edildi. Ekonominin yüzde 5,7 büyüdüğü dördüncü çeyrekte tarım faaliyetinin GSYH'ye verdiği katkı yüzde 0,2 oldu. Sanayi faaliyetinin GSYH'ye verdiği yüzde 2,3'lük katkının yüzde 1,9'u imalattan, toplam hizmetlerin GSYH'ye verdiği yüzde 3,7'lik katkının yüzde 1,4'ü finans ve sigorta faaliyetlerinden kaynaklanırken, dolaylı ölçülen mali aracılık hizmetleri, GSYH'ye yüzde 1,4 negatif katkıda bulundu. Vergi ve sübvansiyonların GSYH büyümesine katkısı yüzde 0,9 oldu.

Harcama yöntemiyle 2015 yılı 4. Çeyrekte GSYH büyümesine en büyük katkı yüzde 3,2 ile hanehalkı tüketiminden geldi. En yüksek harcama gıda, içki ve tütün sektöründe görüldü.

Devletin nihai tüketiminin GSYH'ye verdiği yüzde 1,1'lik katkının yüzde 0,9'u "Mal ve Hizmet Alımlarından", yüzde 0,2'si ise "Maaş ve Ücretlerden" kaynaklandı.

Gayrisafi sermaye oluşumunun GSYH'ye verdiği yüzde 0,9'luk katkının önemli bir kısmını, kamu sektörü inşaat yatırımları oluşturdu.

Net ihracatın GSYH 'ye katkısı yüzde 1,4 olurken, stok değişimleri GSYH'ye yüzde 0,7'lik negatif katkıda bulundu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler