"Kışlık ürünlerimiz elimizde kaldı"

"Kışlık ürünlerimiz elimizde kaldı"

Diyarbakır'da esnaf, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle işlerinin durgun olduğunu belirtiyor.

Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır'da da bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, kimi esnafın işlerinde durgunluk yaşamasına neden oldu.

Kışlık elbise ve ayakkabı satamadıklarını belirten Sur ve Bağlar ilçesi esnafı, alışveriş merkezlerinin, satışlarını etkilediğini söyleyerek, vatandaşların kendilerinden alışveriş yapmasını istediler.

Sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle iş yapamadıklarını anlatan Murat Yıldız adlı esnaf, mevsimlik ürünlerin ellerinde kaldığını kaydetti.

Yıldız, "Bu kış satışlar beklentilerimizin altında oldu. Çünkü kış mevsimi yaşanmadı. Resmen bir bahar mevsimi yaşandı. Bundan dolayı getirdiğimiz mevsimlik ürünler elimizde kaldı. Pek satış yapılamadı. Kış bitti bitecek ama kışlık ürünler satılmadı. Bundan dolayı satışlarda düşüş var. Elimizde bulunan bayan ve erkek botları noktasında, kış iklimi yaşanmadığından dolayı mevcut satışı yapamadık. Büyük alışveriş merkezlerinin de ister istemez satışlarımıza etkisi oluyor. Oraların daha lüks gözükmesi ve birden fazla mağazanın bir arada olması satışlarımıza etki ediyor. Bizim halktan talebimiz, burada var olan esnafları unutmamalarıdır." dedi.

"Kışlık ürünler bu sene elimizde kaldı"

18 yıllık esnaf olduğunu ve ilk defa böyle bir sıkıntıyla karşılaştıklarını aktaran Macit Başaran, şunları söyledi: "Çok şükür satışlar iyiydi ama kışlık ürünler bu sene elimizde kaldı. Çünkü kış yoktu. Kış sezonu bu sene esnaf açısından biraz sıkıntılıydı, beklentilerimizin dışındaydı. Geçen seneye nazaran bu sene kışın berbattı. 18 yıldır buradayım, ilk defa böyle bir kış görüyorum."

"İnsanlar buralara rahat rahat gelemiyorlar"

"Bu sene kış yaşanmadı. Yaşanmadığı için kışlık mallarımız elimizde kaldı." diyen Ahmet Aktay, "Çok aşırı olmamakla beraber herkesin belli ölçüde zararı oldu. Yine de idare diyoruz. Büyük alışveriş merkezlerinin olanaklarını sağlayamadığımız için işlerimizde düşüş oluyor. Özellikle Sur'da bu daha çok göze çarpıyor. Mesela burada otopark sıkıntısı var, müşteriler aileleriyle beraber gelemiyorlar. Gelemediği için de ticarette düşüş yaşanıyor. Küçük esnafın bu noktada sıkıntısı çok. İnsanlar buralara rahat rahat gelemiyorlar." ifadelerini kullandı.

Sakarya Caddesi'nde esnaflık yapan Musa Saka ise "Bu sene Diyarbakır'da kış yaşanmadı. Bizim sektör yazlık ve kışlık olduğu için kışlık ürünlerimizin hemen hemen hepsi elimizde kaldı. Sattıklarımızı da zararına satıyoruz. Özellikle bot sektöründe 50 TL'ye aldığımızı 40 TL'ye satamıyoruz. Haliyle biz bunlara para bağladık. Bunları kaldıracağız. Satamadıklarımız yerine yazlık ürünlere para bağlayacağız. O yüzden bu kışın epeyi sıkıntı çektik. Müşteriler de kış olmadığı için daha ucuza vermemizi istiyorlar. Normal bir ayakkabı sattığımız fiyata botu satamıyoruz. Para bağlıyorsun, çekle çalışıyorsun. Satıp parasını ödeyeceksin. Satamadığın zaman sıkıntıya giriyorsun. Banka seni anlamaz. Çektir, günü geldiğinde ödemezsen çekin kaşe yer. Kaşe yediği zaman da ticari hayatın biter. Öyle olunca altın da bulsak borç edip ödememizi yapıyoruz." şeklinde konuştu. (Emrah Deniz, Mehmet Çelik - İLKHA)



























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler