Kızıl Kürdistan’ın kurucusu Mustafayev hayatını kaybetti

Kızıl Kürdistan’ın kurucusu Mustafayev hayatını kaybetti

​1992’de Kızıl Kürdistan’da otonomi ilan eden Kafkasya Kürdistan Özgürlük Hareketi’nden Wekil Mustafayev Belçika'dahayatını kaybetti.

3 yıldır Belçika’nın başkenti Brüksel’de yaşayan ve 1992’de Kızıl Kürdistan’da otonomi ilan eden Kafkasya Kürdistan Özgürlük Hareketi’nden Wekil Mustafayev, hayatını kaybetti.

Astım hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilen Mustafayev için cenaze töreni düzenlendi. Tören öncesi Molla Abdurrahman Ortaç, Mustafayev'in naaşını yıkadı ardından cenaze namazını kıldırdı.

Törene, Mustafayev'in yakınları ve sevenleri katıldı.

Cenaze namazının ardından konuşan Molla Abdurrahman Ortaç, Mustafayev'in ismini daha önce duyduğunu ancak kendisiyle tanışıklığının hayatının son demlerinde olduğunu aktardı.

Mustafayev'in, kendisine sunni bir Müslüman olduğunu belirttiğini aktaran Ortaç, yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı ve sabır temennilerinde bulundu.

Mustafayev'in naaşı, yapılacak işlemlerin ardından Irak Kürdistanı'nın Erbil şehrine getirilerek defnedileceği öğrenildi.

Wekil Mustafayev kimdir?

Wekil Mustafayev, 1938 yılında Özbekistan’ın Semerkant kentinde dünyaya geldi.

Rus lider Stalin tarafından Özbekistan’a sürülen Celali Kürtleri’nden olan Mustafayev 17 yaşında Rus Ordusu’na katıldı.

1955-63 yıllarında Sovyet Kızıl Ordusu’nda görev aldı. 1967’de hukuk fakültesinden mezun oldu.

1992’de kurulan Laçin Kürt Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etti ancak aynı yıl yönetim dağıldı.

Kızıl Kürdistan neresi?

Kızıl Kürdistan; 1923-1929 yılları arasında “Kürdistan Kazası” olarak yarı özerk bir statüye sahip olan ve 1930’lardan sonra illere bölünen bölge. Başlıca şehirleri Laçin, Kubatlı, Kelbecer ve Zengilan.

Daha sonra otonomi statüsü ortadan kaldırılan Kızıl Kürdistan, 1992’de bir kez daha hareketlendi.

Kafkasya Kürdistan Özgürlük Hareketi, 1992 yılında Kızıl Kürdistan’ın kuruluşunu ilan etti ancak aynı yıl yönetim dağıldı.

Günümüzde Ermenistan işgali altında bulunan ve Dağlık Karabağ olarak tanımlanan bölgede Ermeni ve Azeri orduları, 1990’lı yıllardan bu yana zaman zaman çatışıyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.