Kızıl Kürdistan'ın kurucusu Mustafayev son yolculuğuna uğurlandı

Kızıl Kürdistan'ın kurucusu Mustafayev son yolculuğuna uğurlandı

Kafkasya Kürdistan Özgürlük Hareketi eski Başkanı ve Laçin Kürd Cumhuriyeti Başkanı Wekil Mustafayev'in cenazesi başkent Erbil’de düzenlenen törenin ardından toprağa verildi.

19 Nisan'da Belçika’da hayatını kaybeden afkasya Kürdistan Özgürlük Hareketi eski Başkanı ve Laçin Kürd Cumhuriyeti Başkanı Wekil Mustafayev için Belçika'nın Anvers şehrinde cenaze töreni düzenlenmişti.

Ailesinin ve sevenlerinin katıldığı Anvers'teki cenaze töreni sonrası Mustafayev'in naaşı toprağa verilmek üzere Kürdistan Bölgesi'ne gönderildi.

81 yaşındaki Mustafayev için önceki gün başkent Erbil’deki Saad Abdullah Salonu’nda da bir tören düzenlendi.

Kürdistan Bölgesi hükümeti ve Parlamentodan çok sayıda temsilcinin bulunduğu törende Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi eski Başkanı Mesud Barzani'nin, Mustafayev için gönderdiği mesaj okundu.

Wekil Mustafayev’in oğlu Cumhur Mustafayev, yaptığı açıklamada, Kürdistan’da toprağa verilmenin babasının rüyası olduğunu söyledi.

Mustafayev'in cenazesi daha sonra Şeyh Ahmed Mezarlığına götürülerek burada toprağa verildi.

Wekil Mustafayev kimdir?

Mustafayev, 1992’de kurulan Laçin Kürd Cumhuriyeti’nin (Kızıl Kürdistan) başına getirildi ancak Kürd Cumhuriyeti aynı yıl dağıldı.

1938’de Özbekistan’ın Semerkant şehrinde doğdu. Stalin tarafından Özbekistan’a sürülen Celali Kürdleri’nden olan Mustafayev 17 yaşında Rus Ordusu’na katıldı.

Tıp eğitimi aldı ancak doktorluk yapmadı. 1955-63 yıllarında Sovyet Kızıl Ordusu’nda görev aldı.  1967’de hukuk fakültesinden mezun oldu.

1992’de kurulan Laçin Kürd Cumhuriyeti’nin başına getirildi ancak aynı yıl yönetim dağıldı.

Kızıl Kürdistan neresi?

Kızıl Kürdistan; 1923-1929 yılları arasında “Kürdistan Kazası” olarak yarı özerk bir statüye sahip olan ve 1930’lardan sonra illere bölünen bölge. Başlıca şehirleri Laçin, Kubatlı, Kelbecer ve Zengilan.

Daha sonra otonomi statüsü ortadan kaldırılan Kızıl Kürdistan, 1992’de bir kez daha hareketlendi.

Kafkasya Kürdistan Özgürlük Hareketi, 1992 yılında Kızıl Kürdistan’ın kuruluşunu ilan etti ancak aynı yıl yönetim dağıldı.

Günümüzde Ermenistan işgali altında bulunan ve Dağlık Karabağ olarak tanımlanan bölgede Ermeni ve Azeri orduları, 1990’lı yıllardan bu yana zaman zaman çatışıyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.