Kızıltepe’de engelliler için toplantı düzenlendi

Kızıltepe’de engelliler için toplantı düzenlendi

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde engelli vatandaşların kayıt altına alınması ve bazı haklardan yaralanmaları için toplantı düzenlendi.

Kızıltepe Kaymakamlığının desteklediği ve Mardin İl Halk Sağlık Müdürlüğünün Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) kapsamında engellilere yönelik sosyoekonomik desteklerle ilgili Halk Eğitim Merkezinde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Mardin İl Sağlık Müdürü Mehmet Derviş, Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Kamu Kurum müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşları, muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Engellilerle ilgili yapılan sunumdan önce Toplantının açılış konuşmasını yapan Mardin Sağlık İl Müdürü Derviş katılımlarından dolayı herkese teşekkür ettikten sonra,    engelli vatandaşların tümüne tek  tek ulaşmak istediklerini belirterek, “Bu projeye destek vermenizi ve desteklerinizi his etmek istiyoruz. Destek verirseniz sevap kazanacağınıza inanıyorum. Buraya engelli vatandaşlarımız için bir araya geldik. Bizim engelli yardım gurubumuz var. Yalnız bu engelliler kayıt altında değiller. Yani ne Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nün öyle bir kaydı var, ne İl Sağlık Müdürlüğü’nün böyle bir kaydı var. O yüzden biz bunları kayıt altına almak istiyoruz. Şu an ilimizde kaç engelli var bilmiyoruz. Sonra biz böyle bir proje gerçekleştirdik. İlimizde kaç engelli var, hangi kategorilere giriyor, engelliliğinin sebebi nedir? En azından engelliliğe yol açan durumlarla savaşmamız için bilgi edinmiş oluruz. Hastaneye, vakıflara ve Aile Ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’ne başvuranların hepsini aldık. Şu an toplam 32 bin kayıtlı engelli var. Bizim tahminimize göre 70 bin engelli var. Nüfusun yüzde 10’unun engelli olduğunu tahmin ediyoruz. 70 bine tek tek ulaşmak istiyoruz. Böyle yaparsak, onların ne durumda olduğunu görebileceğiz ve durumlarına göre yardımcı olacağız.”diye konuştu.

Engellilerle ilgili yapılan bilgilendirme toplantısını desteklediklerini belirten Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, bu toplantıları önemsediklerini belirterek, Mardin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve toplantıya katılanlara teşekkür etti. 

İl Proje koordinatörü Şeyhmus Altınterin ise yaptığı konuşmada, “TUİK verilerinin 2013 yılına göre yüzde 9.8 olan engelli oranı, Güneydoğu Anadolu’da nüfusla çarpıldığında 70 binlere denk geliyor. Peki, bu engellerimiz nerede? Engellerimizin nerede olduğunu bilmediğimizden, durumlarını da bilmiyoruz. Bir kısmını biliyoruz ama, elimizdeki veriler çok sağlıklı değil. Biz Mardin İl Sağlık müdürlüğü olarak, ilimizde yapılmamış bu çalıştay için bir proje hazırladık. Bu proje kapsamında İlimizin tüm ilçelerinden ve Büyükşehir olması hasebiyle, eski adıyla tüm  köylerden  yani mahallelerden,  elimizde şu verinin olmasını istiyoruz. Örneğin Kızıltepe Tepebaşı mahallesinde kaç engelli var? Engel durumu nedir? Kaçı ortopedik, kaçı işitme engelli, bu veriler elimizde olursa, bundan sonraki aşamalarda devletin tüm kurumları herhangi bir yatırım programı,  engellilere yönelik bir planlamada,   bu veriler göz önüne alınıp ona göre hareket edilir. Sürekli karşılaştığımız bir durum engellilerimiz sürekli Kaymakamlık-Valilik kapısında akülü araba talebi var. İşitme cihazı talebi var. Şimdi elimizde bu veri olmuş olsa, inanıyorum ki Kızıltepe’de kaç işitme engelli olduğunu bilsek, sayın kaymakamımız gerek devletin imkanları, gerek hayırseverlerin  imkanıyla bunları tedarik edip engellerimiz Kaymakamlık kapısına gelmeden o hizmeti almış olacaklardı.” dedi (Mehmet Aslan-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler