Kızıltepe'de Ebabil kuşu bulundu

Kızıltepe'de Ebabil kuşu bulundu

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bir vatandaş yol ortasında, dünyanın en nadir kuşlarından biri olan Ebabil kuşu buldu.

Dünyanın en nadir kuşlarından biri olan, kendine has özellikleri ile halen esrarını koruyan Ebabil kuşu, Mardin’de göründü. Ebabil kuşu neredeyse tüm ömrünü uçarak geçirdiği için havada sıklıkla görülse de yerde çok nadir görülebiliyor.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde İbrahim Ece adlı vatandaş, yol ortasında bitkin düşen bir kuş buldu. Kuşun susuz kaldığını düşünen Ece, kuşa su içirdi. Kuşun cinsinin Ebabil olduğu öğrenince şaşıran Ece, kuşu tedavi etmek için harekete geçti.

“Ebabil kuşu olduğunu bilmiyordum”

Sokaktan geçerken Ebabil kuşunu yerde gördüğünü ve ilk etapta kuşun Ebabil olduğunu bilemediğini söyleyen İbrahim Ece, gördüğü kuşun Ebabil kuşu olduğunu sonradan yaptığı araştırmalar sonucu öğrendiğini söyledi.

Ece,“Bu kuşun ne olduğunu bilmiyordum. Hangi cins olduğu hakkında da bir fikrim yoktu. Hava da çok sıcak olduğu için bitkin düşmüştü. Ben de insani olarak; onu aldım ve su verdim. Sonra hangi kuş türü olduğunu öğrenmek için fotoğrafını çekip bazı arkadaşlarıma gönderdim. Çünkü ilk defa böyle bir kuş türü görüyordum. Arkadaşlarım Ebabil kuşu olduğunu söylediler. İnternetten de araştırınca gerçekten de Ebabil kuşu olduğuna kanaat getirdim. Ebabil kuşu hakkında bazı bilgilere sahiptim ama canlı olarak görmemiştim sadece resimlerde görmüştüm ama şimdi canlı gördüm.” dedi.

“Ebabil, Fil ordusunu bozguna uğratan bir kuş türüdür”

Ebabil kuşunun Kur’an-ı Kerim'de geçtiğini hatırlatan Ece, “Ebabil kuşları Kur’an-ı Kerim’de geçtiği gibi Kâbe’yi yıkmak için gelen dönemin acımasız ve İslam düşmanı Ebreh’e ve fil ordusunu yerle bir edenlerdir. Gaga ve ayaklarında taşıdıkları taşları Ebreh’e ordusunun üzerine atarak onları bozguna uğratmışlardı. Ebabil kuşu dini hikâyelere de konu olmuştur.” diye konuştu.

“Göç esnasında hastalanarak bitkin düştüğünü düşünüyorum”

Ebabil kuşlarının diğer kuş türlerine benzemeyen farklı yapıları olduğuna dikkat çeken Ece, son olarak şunları söyledi:

“Fil Suresi’nde anlatılan Ebabil kuşları diğer kuşlar gibi dik duramaz. Ebabil kuşu tüm canlılardan kaçmaya çalışır ve onun için hızlı ve çevik bir vücut yapısına sahiptir. Ebabil kuşları çok nadir görülen bir kuş türüdür. Şu an uçamaz haldedir, veterinere götürüp tedavisini yaptıracağım ve daha sonra hayvan barınağına veya Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkililerine teslim edeceğim. Tam iyileştikten sonra doğaya bırakılacak. Ebabil kuşu nesli zaten tükenmekte olan bir kuş türüdür. Genelde Güney’de görülür ama Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar ve Sonbaharda güneye göç ederler. Ebabil kuşunun göç esnasında yapılan zirai ilaçlama sonucu ve hava kirliliğinden dolayı hastalanarak bitkin düştüğünü düşünüyorum.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler