Koalisyon turları

Koalisyon turları

Görüşmeler sürüyor ve liberaller ile büyük sermaye çok istemesine rağmen bundan da bir sonuç çıkmayacak gibi.

Seçimler sonuçlandığında hayal kırıklığı ve zafer şarkıları birbirine karışıyor, Erdoğan'ın “Yeni Türkiye”sinden sonra daha yeni bir Türkiye hayali ile coşanların analizlerinin sonu gelmiyordu.

Ak Parti tarafında yoğun bir çöküş psikolojisi hakimdi. Suçu birilerine yıkma çabaları ve karşı taraflara selam çakmalar gemiyi terk etme hazırlığında olanları hemen ele verdi. Sonra seçenekler azaldı ve sıkıntılı bir tablo çıktı ortaya.

HDP-MHP-CHP koalisyonu ihtimali daha ilk günlerde Devlet Bahçeli'nin net tavrından dolayı seçenekler arasından çıktı. HDP'nin bütün siyasetini Ak parti düşmanlığı üzerine kurmuş olması o seçeneği de bitirdi.

Geriye Ak Parti-CHP koalisyonu ihtimali kaldı.

Görüşmeler sürüyor ve liberaller ile büyük sermaye çok istemesine rağmen bundan da bir sonuç çıkmayacak gibi.

Neden mi?

-Erdoğan CHP ile koalisyon istemiyor.

-CHP eğitimde eskiye dönülmesini istiyor ki, bu Ak Parti için kendini inkâr etmesi demektir.

-Dış politikada keskin Esad karşıtı olan bir ekip ile keskin Esad taraftarı olan bir ekibin uzlaşması zordur.

-Ekonomi yönetimini alacak olan CHP, vaatlerinden dolayı sıkıntılar yaşayacak ve bütçe dengelerini alt üst edecek; bu da hemen piyasada kendini gösterecektir.

-Adalet Bakanlığı konusu “Paralelle mücadele”den dolayı Ak Partinin en önemli kırmızı çizisidir. CHP'nin de bu önemli güçten vazgeçmesi ihtimal dahilinde değildir.

-Seçimde HDP ile anormal bir ittifak gerçekleştiren CHP'nin, Pkk saldırıları karşısında nasıl bir tavır takınacağı da belirsizliğini korumaktadır.

Gördüğünüz gibi koalisyon oldukça zor görünüyor. Ama her zor şey de imkânsız demek değildir. Birileri bazı önceliklerinden vazgeçer ve “ülkenin âli menfaatleri” için “Baldıran zehiri” içmeye karar verirse zorluklar aşılabilir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.