Kobanili mültecilerin dramı devam ediyor

Kobanili mültecilerin dramı devam ediyor

Kobani'de IŞİD ile YPG arasında yaşanan çatışmalardan kaçarak Suruç ilçesine yerleşen Kobanili mülteciler, kimsenin kendilerine yardım etmediğini belirterek gelen yardımların adaletli dağıtılmadığını ileri sürdü.ltecilerin dramı devam ediyor.

ŞANLIURFA-Kobani’de IŞİD ile YPG arasında yaşanan çatışmalardan kaçarak Suruç ilçesine yerleşen Kobanili mültecilerin sorunları bitmek bilmiyor. Çatışmaların başlamasıyla Türkiye tarafına geçen yaklaşık 200 bin mülteciyi yaklaşan kış mevsiminde çok zor şartlar bekliyor.

Suruç ilçesine yerleşen mültecilerden bazıları belediyelerin oluşturduğu çadır kentlerde, bazıları valiliğin kurduğu çadır kentlerde kalırken, bazı mülteciler de gidecek yerleri olmadığı için kendi imkanlarıyla çadır kurmaya çalışıyor. Mızar yolu üzerinde kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda kalan Kobanili mülteciler, gelen yardımların adaletli dağıtılmadığını ileri sürdü.

IŞİD’in köylerine çok yakınlaştığı ve kaçmaları  gerektiği konusunda kendilerine haber geldiğini belirten Kobanili Mahmut, “Bize haber geldi ve dediler ki ‘kaçın’ biz de köyümüzü geride bırakarak kaçtık. Aslında korktuğumuzdan değil, namusumuzu korumak için geldik. Arabamızla Türkiye sınırına kadar geldik. Aracımızı içeri almadılar. Birçok akrabamızı da geride bırakmak zorunda kaldık” diye konuştu.

Çalışamadığı için çok zor şartlar altında hayata tutunmaya çalıştıklarını belirten Mahmut, şöyle konuştu: “Şu anda kalacak yerimiz olmadığından kendi imkânlarımızla şu çadırları kurduk. Gidecek yerimiz yok. Ne belediye çadırlarında, ne de devletin çadırlarında yer verdiler. Burada kalmaya çalışıyoruz. Hiçbir ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. İnanın 15 gündür banyo yapmamışım. Kış geldi, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Hayırseverlerin bize yardım etmesini bekliyoruz.”

Him kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını iddia eden Kobanili mülteci, “Kimse halimizi görmüyor ne yemek var, ne içecek ne de ihtiyacımızı giderecek bir şey var. Kış geldi, yağmur yağıyor, çadırlarımız su alıyor. Kaldığımız çadırları kendimiz yapıyoruz .Hemen karşımızda kurulu belediyeye ait çadırlar var. Ama bizi alan kimse yok. Bize yemek lazım, su lazım, battaniye lazım, çadır lazım.” diye konuştu.

Kendilerine yardım edilmediğini ileri süren Kobanili bir diğer mülteci, “Bize yardım etmiyorlar. ‘Size yardım ediyoruz, yardım gönderdik’ diyorlar ama elimize bir şey ulaşmış değil. Yardım geliyor başkası alıyor. Halbuki her şey fakir fukaranın sırtından geliyor. Ama bu yardımlar fakirlere verilmiyor.” İddiasında bulundu.

Zengin mültecilerin geçimlerini sağlayabildiğini  belirten başka bir mülteci ise, kendilerine yardım yapılmamasına tepki göstererek ,kendilerinin de Kürt olduğunu,  herkese yapılan yardımların kendilerine de yapılması gerektiğini söyledi.  (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler