Kobani'nin çevresinde çatışmalar devam ediyor

Kobani'nin çevresinde çatışmalar devam ediyor

Kobani'nin merkezinden çekilen IŞİD ile çatışmalar çevre köylerde devam ediyor. Kobani'nin iki tarafından yer alan Cerablus ve Telabyad hala örgütün elinde bulunuyor

Kobani kentinde, 134 gün süren çatışmaların ardından harabeye dönmüş binalar kaldı.

Türkiye sınırından bakıldığında da yıkılmış binalar ile isabet eden mermiler ile delik deşik olmuş duvarlar görülebiliyor. Kobani Kanton yönetiminin, Türkiye'ye sığınan 200 bini aşkın Suriyeli'ye ise ilkbaharda 'Dönün' çağrısı yapacağı öğrenildi. Savaşın izlerini taşıyan bölgeyi koruma altına alarak açık hava müzesini dönüştürmeyi planlayan Kobani Kanton yönetiminin Meştenur Tepesi'ne yeni kent kurmayı planladığı kaydedildi.

IŞİD geçen yılın ilk günlerinde Türkiye sınırındaki Rakka'nın Telabyad ile Halep'in Carablus'da kontrolü sağladıktan sonra Eylül ayında bu iki ilçenin ortasında kaldığı için stratejik öneme sahip Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı Kobani'ye saldırı başlattı. IŞİD'in doğu ve batı cephesinden saldırdığı Kobani'ye gidiş güzergahındaki onlarca köyde yaşayanlar evlerini terk ederek Türkiye'ye sığındı. IŞİD'in Kobani'ye ulaşması ile kaçış dalgasına dönüştü ve 200 bini aşkın Suriyeli birkaç gün içerisinde Türkiye'ye giriş yaptı.

'DÖNÜN' ÇAĞRISI İLKBAHARDA

Kobani Kanton yönetimi IŞİD tehdidinden kaçarak Türkiye'ye sığınan ve topraklarına dönme arzusu taşıyan 200 bini aşkın Suriyeli'ye ise ilkbaharda 'geri dön' çağrısı yapacağı öğrenildi. Halen saldırı ihtimalini düşünen ve savunmasız yakalanmamak için alınan bu kararda; barınma, gıda, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçların da yok denecek düzeyde olunmasının etkin olduğu bildirildi. Sınırı aşan ve halen kamplarda, yakınlarının yanında veya kiraladıkları evlerde kalan Suriyelilere, kış mevsimini Türkiye'de geçirmesinin isteneceği ve ilkbaharda Kobani'ye dönmeleri ve Meştenur Tepesi bölgesine yapılacak yeni şehri birlikte kurma çaağrısı yapılacağı kaydedildi.

ABD: GÖREV TAMAMLANDI DİYEMEYİZ

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, IŞİD'in Kobani'nin merkezinden çıkarılmasının örgütün ilerleyişini durdurduğunu, ancak bunun “önemli bir dönüm noktası” olmadığını söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey  yetkili, Kobani'nin yaklaşık yüzde 90'ının IŞİD'den temizlendiğini ve örgütün Kobani'nin merkezinden büyük oranda çekildiğini belirtti.

Kobani'de yaşananların örgütün ilerleyişini durduracağını öne süren yetkili, buna rağmen atılan adımın IŞİD'le mücadelede önemli bir dönüm noktası olmadığını ileri sürdü.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Suriye ve Irak'ta birçok bölgeyi elinde tutan IŞİD’e karşı yürütülen mücadelede, henüz ‘görev tamamlandı’ diyemiyoruz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler