Kocaeli'den başörtülüleri aşağılayan karikatüre tepki

Kocaeli'den başörtülüleri aşağılayan karikatüre tepki

Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu, İslam inancına mensup Müslüman halkın değerlerini aşağılayan Milliyet gazetesi ve karikatürist Ercan Akyol'u Müslümanlardan özür dilemeye davet etti.

KOCAELİ - Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu, İzmit İnsan Hakları parkında yaptığı basın açıklamasıyla, İslam inancına mensup Müslüman halkın değerlerini aşağılayan Milliyet gazetesi ve karikatürist Ercan Akyol'u Müslümanlardan özür dilemeye davet etti. Cumhuriyet Savcılarına çağrıda bulunulan açıklamada, 5237 sayılı Türk ceza kanunun 216. maddesine göre suç teşkil eden bu karikatürle ilgili olarak hukuki sürecin başlatılması istendi.

 

Bir takım medyanın aydınlanma, özgürlüklerin önünü açma sürecine köstek olarak, Türkiye'nin insan hakları ihlalcisi konumunda bir ülke olarak kalması için elinden geleni yaptığı ifade edilen açıklamada, "Avukatlara başörtüsü yolunu açan Danıştay kararından rahatsız olan, Milliyet gazetesinde yayınlanan Ercan Akyol imzalı karikatürde, Hukuk Fakültesi'ni bitirip avukat olan başörtülü genç bir kızla, okumamış çarşaflı bir kadın karikatürize edilirken, "Benim gibi olmak için senelerce okuyup da avukat olmaya ne gerek vardı ayol kııız?.." ifadesi kullanılıyordu.

 

Burada Müslüman kadın resmen aşağılanmakta ve başörtülü kadın = cahil kadın benzetmesi yapılmaktadır. Hiç kimsenin inancından dolayı örtünen kadını bu şekilde aşağılamaya hakkı yoktur. Bu tür tahriklerin daha evvelde istenmeyen tepkilere, can ve mal kayıplarına yol açtığı dünya üzerindeki örneklerinden ortadadır. Karikatürün kamu barışını bozmaya yönelik olduğu açıktır. Bir toplumda herkesin, değişik inanç grubundan insanlara karşı saygılı olması gerekir" denildi.

 

Bu tür fiillerin 5237 sayılı Türk ceza kanunun 216.maddesine göre suç olduğu hatırlatılan açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: "Ercan Akyol imzalı bu karikatürde, bu toplumda yaşayan İslam inancına mensup insanlar resmen okumamış benzetmesi ile aşağılanmıştır. Bu karikatüründen dolayı Ercan Akyol'u ve yayınlayan Milliyet gazetesini, Türkiye Müslümanlarından ve cahil benzetmesi yaptıkları başörtülü bayanlardan özür dilemeye davet ediyoruz. Bu özür dileme gerçekleşmediği takdirde de, Cumhuriyet savcılarını, bir insan hakları derneği olarak göreve çağırıyoruz. Bu suçla alakalı kanun maddesinin gereği yapılmalı ve hukuki süreç başlatılmalıdır." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.