"Köklü sorunlara köklü çözümlerin getirildiği bir dönem olmalı"

"Köklü sorunlara köklü çözümlerin getirildiği bir dönem olmalı"

Eğitim Bir-Sen Batman Şube Başkanlığı, yeni eğitim-öğretim döneminin köklü sorunlara köklü çözümlerin getirilmesi gereken bir dönem olması gerektiğini belirtti.

Eğitim Bir-Sen Batman Şube Başkanlığı, 2017-2018 yeni eğitim-öğretim yılı değerlendirmesi kapsamında yazılı bir açıklama yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunulan açıklamada, "Ülkemizi ve içinde yaşadığımız coğrafyayı birçok yönüyle sıkıntıya sokan terörün ve darbe girişimiyle başlayan 15 Temmuz işgal hareketinin olumsuz yansımalarını yaşamaya devam ettiğimiz bir dönemde, yeni eğitim-öğretim yılı, millî şuurun artırılmasına katkı sağlamalıdır. Darbe girişimi sonrası ülkenin toparlanması ve geleceğin şekillenmesi anlamında birçok alanda adımların atılması, eğitimde de iyileştirici hedefler içeren değişim iradesinin ortaya konulması umut verici olmakla birlikte, hâlâ yapılması gereken pek çok iş, çözülmesi gereken sorunlar bulunmaktadır." denildi.

Eğitimin sorunlarının çözülmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, "İyi bir müfredatla başarı sağlayacağımız iyi bir eğitim sistemini hayata geçirmek, doğrudan istiklal ve istikbalimizle ilgilidir. Sahici bir istikbal, kendi gerçeklerimize uygun okullarda öğreteceğimiz bilgiyle, çocuklarımıza kazandıracağımız davranışla ve değerlerimizi yaşatmakla mümkündür. Köklü sorunlara köklü çözümlerin getirilmesi gereken bir dönemin eşiğindeyiz. Millî Eğitim Bakanlığı’nın bu kritik dönemlerde her anlamda sürdürülebilir politikalar benimsemesi, belirleyeceği politikalar öncesinde eğitimin paydaşlarıyla istişare etmesi, eğitimin sorunlarının çözümü için çok önemlidir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında, şunlar kaydedildi: "Eğitim konusundaki başlıca sorunlardan biri olan 100 bine yakın öğretmen ihtiyacı, atama bekleyen 300 bin öğretmen adayının varlığı, insan kaynaklarının yerli yerinde kullanılmasını engelleyen alışkanlıklar, uzun vadeli planlama gerektiren önemli hususlardır. Bunun yanında, başta öğretmenler olmak üzere, eğitim çalışanlarının kronikleşmiş sorunlarının çözümünün de en az öğretmen ihtiyacının karşılanması kadar zorunlu olduğu açıktır."

Açıklamada, eğitimde var olan sorunlar ve çözüm önerileri ise şöyle sıralandı:

"Kazanma ve kaybetme nedeni açıklanamayan mülakatla öğretmen alımı son bulmalıdır.

İstihdamda güçlük çekilen yerlerde teşvik sistemi hayata geçirilmelidir.

Kalıcı bir yönetici görevlendirme sistemi kurulmalıdır.

Öğretmenlik mesleği için adil bir kariyer sistemi geliştirilmelidir.

Ek ders esaslarındaki adaletsizlik sona erdirilmeli, ders ücretleri artırılmalıdır.

Okulların bütçe sorunu ivedilikle çözüme kavuşturulmalıdır.

Açık öğretim liseleri başarısız öğrenci deposu olmaktan çıkarılmalıdır.

Öğretmenleri geren değil, geliştiren planlamalar yapılmalıdır.

Öğretmenler rotasyon değil, motivasyon bekliyor.

Kılık-kıyafet özgürlüğü darbe kalıntısı yönetmeliğin boyunduruğundan kurtarılmalıdır." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.