Konuşamayan hayvanlar hakkında Allah’tan korkun

Konuşamayan hayvanlar hakkında Allah’tan korkun

​İslam’ın insanlara her konuda merhameti öğütlediğini söyleyen İttihadul Ulema üyelerinden Molla Remzi Uçar, Hazreti Muhammed'in sadece insanlara değil cinlere, hayvanlara ve bitkilere de rahmet olarak gönderildiğini belirtti.

Son günlerde sıkça konuşulan hayvan hakları konusunda İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan İttihadul Ulema üyelerinden Molla Remzi Uçar, İslam’ın insanlara her konuda merhameti öğütlediğini belirterek “Peygamber Efendimiz sadece insanlara değil cinlere, hayvanlara ve bitkilere de rahmet olarak gönderildi.” ifadelerini kullandı.

“Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) peygamber olarak gönderilmeden önce Arap Yarımadası’nda bırakın hayvanları, insanlara bile hiçbir şekilde değer verilmezdi.” diyen Molla Uçar “Hatta bazı toplumlar kadında ruh olup olmadığını bile tartışıyordu. Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kendi kız çocuklarını diri diri gömen bir topluluğa geldi. İnsanların hiçbir değerinin olmadığı bedevi bir topluma gönderildi. Onlara medeniyeti öğretti. Allah’u Teâlâ O’nu bütün âlemlere rahmet olarak gönderdi. Sadece insanlara değil cinlere, hayvanlara ve bitkilere de rahmet olarak gönderildi.” şeklinde konuştu.

Son günlerde hayvan haklarının sıkça konuşulduğunu belirten Uçar, İslam’ın hayvan haklarını çok önemsediğini dile getirdi.

Uçar, “Örneğin kendisinden önceki mukaddes kitapların emir ve yasaklarını içerisinde barındıran Kur’an-ı Kerim’in bazı surelerinin isimlerinin hayvan isimleri olduğunu görüyoruz. Örneğin Fil suresi, Neml (karınca) suresi, Nahl (arı) suresi bunlardan bazılarıdır. Kur’an-ı Kerim ayrıca Ashab-ı Kehf’ten bahsederken onların yanında bulunan Kıtmir isimli köpeği zikretmektedir. Bütün bunlar İslam’ın hayvana verdiği değeri göstermektedir. Bununla birlikte 'yerde ve gökte olan her şey Allah’ı tesbih eder' ayeti gereğince anlıyoruz ki yeryüzünde yaşayan bütün hayvanlar da Allah’ı tesbih ve zikreder. İslam’ın hayvan haklarına bakış açısı Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ‘Allah iyilik yapmayı her şeye yazmıştır.’ hadisiyle belirlenmiştir.” diye konuştu.

“Konuşamayan hayvanlar hakkında Allah’tan korkun”

Asr-ı Saadet’ten de örnekler veren Uçar “Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayatına baktığımızda bir deve hikâyesiyle karşılaşıyoruz. O devenin Hazreti Muhammed’e (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) gelip sahibini şikâyet etmesi, kendisine fazla yük bindirdiğini, aç bıraktığını söylemesi meşhur bir hadisedir. Bunun üzerine Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bütün insanlığa hitaben şunu söylüyor: ‘Konuşamayan hayvanlar hakkında Allah’tan korkun, onlara yükünden fazla yük yüklemeyin, etinden istifade edecekseniz en güzel şekilde kesin.” ifadelerini kullandı.

“Neden ölen çocuklar için kimse sokaklara çıkmıyor?”

Hayvan hakları konusunda hassasiyet sahibi olduğunu söyleyen bazı insanların dünyanın farklı bölgelerinde katledilen başta çocuklar olmak üzere diğer insanlar hakkında da duyarlı olmaları gerektiğini söyleyen Uçar şunları söyledi:

“Bugün hayvan haklarından bahseden insanların hayvanların insanların emrine amade kılındıklarını da unutmamaları gerekir. Çünkü yeryüzündeki her şey Allah’u Teâlâ tarafından insanların emrine verilmiştir. İnsanların emrine verilmiş olan bir hayvan için yüz binlerce insan sokağa dökülüyorsa katledilen insanlar için niye kimse sokağa çıkmıyor? Neden ölen çocuklar, İslam ülkelerinde katledilen Aylan bebekler için, ülkelerinden iltica edip denizlerde boğulan küçük çocuklar için kimsenin sesi çıkmıyor? Neden kucağında çocuğuyla Avrupa’ya geçmeye çalışan bir babaya çelme takılıyor? Neden kimse bunlar için sokaklara çıkmıyor? Şunun unutulmaması gerekir ki Allah’u Teâlâ hayvanları güzel bir surette yaratmıştır. Ama insan yaratılanların içerisinde en güzelidir. Dolayısıyla insanların kıyımdan geçirildiği bir zamanda yaşıyorsak bunu da sorgulamamız gerekir. Hayvanlar için sokağa çıktığımız kadar insanlar için de sokağa çıkmamız gerekir.”

İLKHA













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.