Kosova'da imamların tutuklanmasının esas sebebi farklı

Kosova'da imamların tutuklanmasının esas sebebi farklı

Kosova'da 12 imamın tutuklanmasının esas sebebinin iktidarla muhalefetin Batıya karşı 'radikal İslam'a karşı oldukları mesajını verme çabasının yattığı öne sürülüyor

Avrupa’nın en genç ülkesi Kosova’da ülkenin en tanınmış 12 imamının tutuklanmasına tepkiler artıyor. Tutuklamaların ülkenin iktidarı kaybetme korkusu taşıyan başbakanı Haşim Taçi’nin suni kriz oluşturma çabası olduğu ifade ediliyor. İddialara göre Taçi, batılılara ‘radikal İslam’a karşı olduğu mesajını vermeye çalışıyor.

Dünya Bülteni'ne konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen siyasi bir kaynak, ülkede son aylarda özellikle Georg Soros’un finanse ettiği medya kuruluşlarının İslam’a karşı katı bir kampanya yürüttüğünü söyledi. Kampanyayı yürüten medya patronu Veton Surroi’nin İsrail ile yakın ilişkilerinin uzun zamandır herkes tarafından bilindiğini kaydeden bu kaynağa göre, bu durumun kötü yönü Taçi ile muhalif lider Sorroi arasındaki rekabet. İkisi de Batı'ya yakın görünebilmek için İslam ve Müslümanlarla mücadeleyi en iyi yol olarak görüyor.

Siyasi analistlere göre, Haşim Taçi'nin yeniden hükümeti kurabilmek için Batı’nın desteğini istediğini, Surroi'nin ise muhalif olarak İslam’a karşı daha güçlü bir set oluşturabileceği sinyalini Batı'ya göndermeye çalışıyor. Yani Kosova’da bilinen iki siyasi blok, Batı'ya şirin gözükebilmek için İslam’ı kötüleme rekabetine girmiş durumda.

Kosova İslam Birliği (KİM) Başkanı Naim Tërnava (Naim Tırnava) uzun yıllardır Türkiye ile yakınlığı olan bir isim. Eski KİM Başkanı Xhabir Hamiti (Cabir Hamiti) ise Surroi’nni desteğini alarak onu devirmek istiyor. Bu sebeple 12 imamın tutuklanmasının sorumlusu olarak KİM Başkanı gösteriliyor. Bu şekilde Tırnava’nın ‘radikal İslam’ın temsilcisi olarak algılanması için büyük bir gayret sarfediliyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.