Köy ürünleri rağbet görüyor

Köy ürünleri rağbet görüyor

Diyarbakır'ın köylerinde üretilen peynir, yoğurt, pekmez ve benzeri ürünler rağbet görürken, fiyatların zamlanması vatandaşları zorda bırakıyor.

Diyarbakır'ın merkez ve ilçelerine bağlı köylerde daha çok hayvancılıkla uğraşanların ürettiği peynir çeşitleri, yoğurt, tereyağı, pekmez, bal ve benzeri ürünler, Bağlar Peynir Pazarı'nda satışa sunuluyor.

Yıllardır burada yöresel ürünlerin satışını yapan esnaf, kendilerine rağbet olduğunu ancak fiyatların zamlanmasının vatandaşları zor durumda bıraktığını belirtiyor.

Köylerden gelen ürünlerin hem lezzet hem sağlık açısından fabrikasyon ürünlerden daha iyi olduğunu anlatan esnaf, ekonomik durum nedeniyle zor günler geçirdiklerinden dert yandı.

Bağlar Peynir Pazarı esnafından Nurtullah Altaş, ellerinden geldiğince doğal ürünler satmaya çalıştıklarını söyledi.

Altaş, "Küçük esnaf sürekli kan ağlıyor. Eskisi gibi bir şey yok. Cirolarda bayağı farklılık var. İnsanlar bu yüzden personel sıkıntısı yaşıyor. Ödeme yapamayınca personeller de işten çıkartılıyor. Bizde köy ürünlerine talep bayağı fazla. Vatandaş son zamanlarda poşet sıkıntısı yüzünden marketleri değil, bizi tercih ediyor. Biz de memnunuz bu durumdan." dedi.

"Vatandaş, küçük esnafa kazandırabilmeli"

Vatandaşların küçük esnafa sahip çıkmalarını isteyen Altaş, şunları söyledi: "Salamura peynirlerimiz 10 liradan başlıyor, 15 liraya kadar çıkıyor. Erimiş peynirlerimiz 20 liradır. Geçen seneye kıyasla bayağı pahalıdır. Ballar şu an normal, fiyatlarda artış yok. Fiyatı 240 ile 300 lira arasındadır. Petek ballarımız Erzurum balıdır, süzme ballarımız da var. Süzme balların fiyatı 120-140 liraya kadar çıkıyor. Ev tipi salçalarımız köy ürünü, sadedir. Domatesin, biberin fiyatı arttıkça bunların da fiyatı artmaktadır. Fiyatı şu an 12 liradır. Geçen seneye kıyasla 4-5 liralık fark var. Fıstık ezmesi şu an 15 liradır. Geçen sene bunları 11 liraya satarken şu an 15 liraya satıyoruz. Meşlurumuz (cevizli sucuk) geçen sene 35 lirayken şu an 45-50 liraya satılıyor. Zeytin fiyatları 18'den 25 liraya çıkmış. Tereyağı ise şu an 50 lira. Vatandaşa çağrımız, küçük esnafa kazandırabilmeleridir. Küçük esnaf da aynı şekilde onlara kazandırabilmeli. Yani sirkülasyon böyle devam etmek zorunda."

"Köy ürünleri tamamen doğaldır"

Şu anda piyasanın durgun olduğunu dile getiren Abdulkadir Çiçekçi ise "Bu, insanların alım gücünün olmamasından kaynaklanıyor. Böyle yerlere rağbet oluyor. Bunun temel sebebi, yöresel ürün satmamızdır. Mesela fabrikasyon ürün çok fazla satmıyoruz. Tezgâhlarımızın hepsi Diyarbakır peynirleridir. Köy ürünlerinin yapılışı doğaldır. İçinde katkı maddesi yok. Sadece tuz, süt ve maya var. Başka da bir şey yok içerisinde. Fabrikasyon ürünlerin içinde katkı maddesi vesaire şeyler var ama köylerde öyle bir sorun yoktur. Tamamen doğal yapıyorlar." şeklinde konuştu. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler