Köyde ürettikleri pirinci sipariş üzeri satıyorlar

Köyde ürettikleri pirinci sipariş üzeri satıyorlar

Batman’da pirinç ekimiyle uğraşan Gönüllü köyü çiftçileri, elde ettikleri pirinci özel sipariş üzerine satıklarını belirtiler.

Batman’ın Gercüş (Gercews) ilçesine bağlı Gönüllü (Derdile) köyünde pirinç ekimi yapan çiftçiler, ürettikleri pirinçi özel sipariş üzerine satılıklarını söyledier. 

Pirinç ekimine mayıs ayında başlayan çiftçiler, hasadını ise eylül-ekim aylarında yaptıklarını ifade ettiler. 

Köylerinde tarım ve hayvancılıkla uğraştıklarını ifade eden köy muhtarı Hivzullah Işık, dedelerinden kalma pirinç ekme işinin asırlardır devam ettirdiklerini söyledi.  

Köylerinde su çok olduğundan dolayı köylerinin tam bir pirinç bölgesi olduğunu söyleyen Işık, devletten şimdiye kadar pirinç için hiçbir destek alamadıklarını ve bu yüzden de fazla üretim yapamadıklarını kaydetti.

Gönüllü köyünün geçmiş tarihiyle ilgili kısa bilgi veren Işık, Gönüllü köyünün Mava Dağı’nın eteklerinde büyük kaya üzerinde inşa edildiğini söyledi. Köylerinin Gercüş’e bağlı ilçe merkezine 20, kent merkezine ise 50 kilometre uzaklıkta olduğunu söyleyen Işık, Çiçekli (Şiferê) ile Seki (Xerabêbena) köyleri arasında yaklaşık 90 hane ve 600 nüfuslu olduğunu belirtti.

Gönüllü köyünde organik pirinç ekimi

Köylerinin tarihi çok eskilere dayadığını ifade eden Işık, “Köyümüzde organik pirinç ekimi yapıyoruz. Nisan ve haziran aylarında iki çeşit pirinç ekiyoruz. Bir ürün 3 aylık diğeri ise 6 aylıktır. Nisan ve haziran aylarında ektiğimiz pirinci eylül ayı sonunda ekim ayı başlarında hasadını yapıyoruz. Elde ettiğimiz pirinç özel sipariş üzerine satılıyor. Pirincimizin tadını alanlar şimdiden siparişlerini veriyorlar.” dedi.

Gönüllü tarihçesi

Gönüllü köyü hakkında bilgi veren Işık, “Köyümüzün tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Köyümüzde bulunan bir kilise bin 600 yıl önce yapılmış. Köyümüz o kilise adıyla adlandırılmış. Kürtçede köyümüze Derdile (yani deradıl) Türkçe ise Gönül Kilisesi anlamına gelen Gönüllü olarak adlandırılır. Köyümüzde bulunan kilise Hasankeyf manastırından bir rahip ile bir rahibe aşık olup buraya yerleşmesiyle yapılmıştır. Bu sebeple de köyümüzün ismi Türkçede Gönüllü Kürtçede ise Derdile olarak adlandırılır.” ifadelerini kullandı.

“Yetkililerden destek verilmesini istiyoruz”

60 yaşlarındaki köy sakinlerinden Nasreddin Aslan, “Hatırladığımdan beri köyümüzde pirinç ekiliyor. Pirinç ile birlikte sebze ekimi yapılıyor. Köylü çiftçilikle geçimini sağlıyor. Pirincimiz organiktir çok güzeldir. İlkbahardan itibaren köylüler pirinç ekimiyle uğraşıyor. Elde ettiğimiz pirincin kilosu 8 liradır. Pirincimiz özel sipariş üzerine satılıyor. Yetkililerden herhangi bir destek alamıyoruz. Çiftçimizin zorluk çektiği sulak alandır bu alandan da hiçbir destek alamıyor. Yetkililerden destek verilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

İLKHA
























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler