Köylüler 30 yıldır sulama kanalının bitirilmesini bekliyor

Köylüler 30 yıldır sulama kanalının bitirilmesini bekliyor

Bingöl'ün Adaklı ilçesine bağlı köyler için 30 yıl önce yapımına başlanılan sulama kanalının bir türlü bitirilememesi tepkilere neden oluyor.

Bingöl'ün Adaklı ilçesine bağlı köylerde arazilerin sulanmasına yönelik planlanan ve yapımına 30 yıl önce başlanılan sulama kanalı halen bitirilememişken, yüklenici firmanın kanalı standartlara uygun yapmadığı iddia edildi.

İddialara göre, sulama kanalı yapılırken beton toprağın üstüne rastgele atılıyor. Beton mikserleri yerine kepçe kullanılıyor. Beton atımı sırasında işbaşında olması gereken teknik eleman ise işin başında bulunmuyor. Öte yandan yetkililerinin yeterince denetim yapmadığı da iddialar arasında yer alıyor.

DSİ 9. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Bingöl 94. DSİ Şube Müdürlüğü tarafından 2 milyon TL’ye ihale edilen Adaklı Kiğı Sulama Kanalı bitmesi halinde, bölgede bulunan arazilerin sulamasında büyük fayda sağlanacak. Fakat 30 yıldır bitirilemeyen sulama kanalının bu şekilde yapılması halinde birkaç yıl bile dayanmayacağı belirtiliyor.

Yapımına 1980’li yıllarda başlanan Adaklı merkez, Yeşiltepe (Pulur), Döşlüce (Sığank), Akbinek, Çeribaşı ve Bağlarpınar (Temran) köylerinin arazilerini sulamak amacıyla planlanan ve ihale edilen sulama kanalı 30 yıl geçmesine rağmen bir türlü bitirilemedi.

Betonun elden yapılması halinde istenilen kaliteye ulaşılamayacağını vurgulayan Bingöl merkezdeki bir beton firması, “İstenilen kalite derecesini tutturmak için ince kum, kalın mıcır, ince mıcır, taş tozu, çimento ve suyunu gramajla belirliyoruz. El ile C 20 ve C 25 kalitesini tutturmak mümkün değil. Biz Bingöl genelinde C 25'ten aşağı kullanmıyoruz. C 20 çok geride kaldı. Artık C 30’ları isteyenler var.” dedi.

Sulama kanalının şartnameye uygun yapılmadığı iddiası üzerine kanalın yapımının devam ettiği yere intikal eden Adaklı İl Genel Meclis Üyesi Ziya Özdemir, kanalın yapımı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"Sulama kanalının yapımında ihmaller var"

Kanalın standartlara uygun yapılmadığı ile ilgili vatandaşların kendilerine şikâyette bulunduğunu ifade eden Adaklı İl Genel Meclis Üyesi Ziya Özdemir, “Bazı ihmalleri bizatihi gördüm. Şartnamede bulunan 'Beton dökümü sırasında idare teşkilatının betonu kontrol eden teknik personeli iş başında olmadan beton dökülemez' maddesinin yerine getirilmediğini gördüm. Beton dökülüyor ama bu betonu kontrol eden teknik personel iş başında yoktu. Ayrıca betonun tamamen toprak zemine döküldüğünü gördüm. Bu yanlış bir uygulamadır. Bir süre sonra bu toprak çöker ve kanal bozulur.” dedi.

Özdemir, "Şartnamede geçen 'Beton dökümüne başlamadan önce döküm yeri temizlenecek ve kalıplar yağlanacaktır. Beton vibratörle standartlara uygun olarak sıkıştırılacaktır. Kalıpsız yüzeylere mastar çekilerek yüzeyin düzgünlüğü sağlanacaktır' maddesi uygulanmadan betonun rastgele toprak yüzeye döküldüğüne şahit oldum. Bunu yanlış buluyorum. Yetkililerin bunun üzerine gitmesi gerekir." diye konuştu.

Kanalın yapımında ihmallerin olduğunu dile getiren Özdemir, "Sulama kanalının yapımında ihmaller var ve bununla alakalı olarak halktan şikâyetler geliyor. Bu konuda yetkili olan DSİ 9. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Bingöl 94. DSİ Şube Müdürlüğü tarafından ihale edilen Adaklı Kiğı Sulama Kanalı inşaatının şartnameye göre yapılıp yapılmadığı konusunda kendilerinin teknik elemanlarıyla takip etmesi lazım.” ifadelerini kullandı. (Nihat Kanat-İLKHA)













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler