Köylüler hayvanlarını otlatacak çoban bulamıyor

Köylüler hayvanlarını otlatacak çoban bulamıyor

Batman'ın Kuyubaşı köyünde para karşılığında çalıştıracak çoban bulamayan köylüler, hayvanlarını kendileri otlatmak zorunda kalıyor.

BATMAN – Batman merkeze bağlı 82 hanelik Kuyubaşı (Cegeluwê) köyünde para karşılığında çalıştıracak çoban bulamadıklarını belirten köylüler, hayvanlarını kendilerinin otlatmak zorunda kaldıklarını söylüyor.

 

Son bir aydır para karşılığında hayvanlarını otlatmak için çoban aradıklarını ama bir türlü bulamadıklarını ifade eden hayvan sahibi köylüler, bu yüzden köyün hayvanlarını nöbetleşe otlatmak zorunda kalıyor.

 

“Çoban bulamazsak hayvanlarımızı satacağız”
Çoban bulmakta zorlandıklarını söyleyen köy sakinlerinden A.Rahman Kara, “Köyümüzdeki hayvanları otlatan çobanların süresi bittiği için gittiler. Şuanda çoban bulmakta zorlanıyoruz. Günün 24 saati her gün bir ev gelip hayvanları otlatıyor. Bu gidişle hayvanları satmayı düşünüyoruz. Kendimiz çobanlık yapıyoruz. Hayvan fiyatları çok düşük ve bazı çobanlar da maaşları çok yüksek tutuyor. Yıllık 25-30 bin TL istiyorlar, biz bu parayı bir senede kazanmıyoruz. O yüzden çaresiz kalmışız. Eskiden bine yakın hayvanımız vardı, şuanda 250-300 hayvan kalmış. Köylüler, çoban bulamadıkları için hayvanlarını satıyorlar. Biz de çoban bulamazsak hayvanlarımızı satacağız.” dedi.

 

“Çobanlar yıllık 25-30 bin TL istiyor”
Yaklaşık 15 gündür çobansız kaldıklarını belirten Cevat Beyca, “Çobanımız olmadığı için her gün birimiz gelip 24 saat bu güneşte beklemek zorunda kalıyoruz. Çoban bulmakta zorlanıyoruz. Var olan çobanlar da çok fazla para istiyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu gidişle hayvanlarımızı satmak zorunda kalacağız. Bazı çobanlar hem gelip kendi hayvanlarını bizimkilerle otlatıyor, hem de yıllık 25-30 bin TL para istiyor.” diye konuştu.

 

Çoban bulamadıkları için hasta haliyle hayvanlarını otlatmak zorunda kaldığını dile getiren 71 yaşındaki Ramazan Güneysu, “Benim 20 hayvanım var ve kolum da ameliyatlıdır. Bu halimle hayvanları otlatmaya gidiyorum. Ne yapacağımı bilemez oldum. Mecbur olmazsam hayvanlarımı otlatmazdım. 24 saat nöbet tutmak zorunda kalıyorum. Bu gidişle çoban bulamazsak hayvanlarımı satmak zorunda kalacağım.”dedi. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.