Koyun kırkma sezonu başladı

Koyun kırkma sezonu başladı

Muş'ta geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar havaların ısınmasıyla birlikte koyunlarını kırkmaya başladı.

Muş'un kırsal kesimlerinde geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar havaların ısınmasıyla birlikte koyunlarını kırkmaya başlayarak yünlerini satıyorlar.

Merkeze bağlı Karabey Köyü'nde yapılan koyun kırkımı, renkli görüntüler oluşturdu. Makasla koyun kırkımı yapan vatandaşlar, koyun kırkma mevsiminin başladığını ve yaylaya çıkmak için hazırlık yaptıklarını belirtiler.

Koyunların daha güzel etlenmeleri, sıcaklardan etkilenmemeleri ve hastalıklardan korunmaları için kırkım yaptıklarını ifade eden vatandaşlar, yünleri satarak az da olsa bir gelir elde ettiklerini söylediler.

Vatandaşlardan Mehmet Emin Demir, Ramazan ayında koyun kırkmaya başladıklarını belirterek, "İlkbahar sezonunda koyunları kırkma dönemi başlamıştır. Koyunlar yılda bir kere kırkılır. Koyunların üzerindeki yün kışın onları soğuktan korur. Fakat yazın hastalıklara neden oluyor. Bu yüzden koyunları kırkıyoruz. Biz de böylece onların yünlerinden faydalanıyoruz. Hayvan kırkıldıktan sonra gelişip kilo alıyor. Sonbahara doğru yönleri tekrar uzayıp onları soğuktan koruyor. Bir insan bir koyunu 15-20 dakikada kırkar. Böylece günde yaklaşık 15-20 koyunu kırkabilir. Ramazan ayındayız ama hava serin. Zaman daha güzel geçiyor. Sabahtan beri hiç durmadık." ifadelerini kullandı.

Harun Demir ise şunları söyledi: "Koyun kırkma sezonu başladı. Ramazan ayındayız ve gördüğünüz gibi arkadaşlarla beraber koyunlarımızı kırkmaya başladık. Namaz vakti geldiği için paydos ettik. Koyunların kırkılması yazın onları hastalıktan koruyor."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler