Kronik böbrek hastalığında her 10 kişiden biri risk altında

Kronik böbrek hastalığında her 10 kişiden biri risk altında

Her 10 kişiden birinin risk altında olduğunu söyleyen Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan kronik böbrek hastalığının her yaşta görülebileceğine dikkat çekti.

Kronik böbrek hastalığı her yaşta görülebileceğini dile getiren Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar fazla yararı olacağını söyledi.

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, her yıl Mart ayının ikinci perşembesine kutlanan ‘Dünya Böbrek Günü’ ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunduğuna dikkat çeken Dr. Akan, “Türk Nefroloji Derneği’nin yaptığı büyük bir tarama çalışması, Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir.” dedi.

Kronik böbrek hastalığının sıklıkla sessiz ve sinsi bir şekilde ilerlediğini belirten Dr. Akan, “Hastalık özellikle erken evrelerde belirti vermeyebilir. Kronik böbrek hastalığı erken dönemde saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir, böylece yüksek ölüm riski azaltılabilir. Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur.” şeklinde konuştu.

Yılda bir kez böbrekler kontrol ettirilmeli

Kronik böbrek hastalığının her yaşta görülebileceğini ancak yaş ilerledikçe hastalığın sıklığının giderek arttığının altını çizen Dr. Akan, “Öyle ki, 55-75 yaş grubundan kişilerin yüzde 20 ile 30’unda, 75 yaşın üzerindeki kişilerin ise yaklaşık yarısında kronik böbrek hastalığı mevcuttur. Yaşlanma sürecinin doğal bir sonucu olarak, 40 yaşından sonra böbreğin süzme işlevi her yıl yüzde 1 oranında azalır. Ayrıca yaş ilerledikçe sıklığı artan diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları da böbreklerin bozulmasına yol açar. Bu nedenle, 60 yaşından büyük kişilerin yılda en az bir kez böbreklerini kontrol ettirmesi gerekir.” diye konuştu.

Hastalıktan korunmanın altın kuralları

Kronik böbrek hastalığından korunmanın mümkün olduğunu ifade eden Dr. Akan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncelikle sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından biri olan düzenli egzersiz yapılmalıdır. Sağlıklı beslenerek, vücut ağırlığı korunmalı ve yemeklerde tuz miktarı azaltılmalıdır. Vücut için yeterli sıvı alınmalı, sigara ve diğer tütün ürünleri tüketilmemelidir. Ağrı kesici ilaçlardan kaçınılmalı, kan basıncı ve kan şekeri düzenli olarak ölçtürülmelidir. Ayrıca Risk grubunda iseniz, böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirmelisiniz.”

Kronik böbrek hastalığının tanısının oldukça kolay ve ucuz olduğunu vurgulayan Dr. Akan, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, Dünya Böbrek Gününde kronik böbrek hastalığı için risk altında olan herkesi bu basit testleri yaptırmaya davet etti.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.