Küçük çocuklar ekranlı aletlerin önünde vakit geçirmemeli

Küçük çocuklar ekranlı aletlerin önünde vakit geçirmemeli

Uzmanlar, erken çocukluk dönemindeki çocukların ekranlı aletlerin önünde vakit geçirmemesini tavsiye ediyor.

Erken çocukluk dönemindeki çocukların ekranlı aletlerin önünde vakit geçirmemesi gerektiğini vurgulayan Türkiye Okul Öncesi Eğitimini Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Gelengül Haktanır, bunun yerine çocuğun günün en az yüzde 60’ını açık havada geçirmesini tavsiye etti.

Çukurova Üniversitesinde düzenlenen “Renklerin Okula Yolculuğu” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği öğretim üyelerinden Prof. Dr. Gelengül Haktanır, çocukların eğitimsel gelişimi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

“0-8 yaş arası çocuklar ekranlı aletlerin önünde vakit geçirmemeli”

Konuşmasında, 0-8 yaş erken çocukluk dönemindeki çocukların ne olursa olsun ekranlı aletlerin önünde vakit geçirmeleri gerektiğini ifade eden Haktanır, bunun yerine çocukların yürümesinin, koşmasının, oynamasının gerekliliğini ve bunların da çoğunlukla açık havada yapılması gerektiğinin önemine değindi.

Okul Öncesi Eğitim Programı’nı fotoğraflarla ve uygulanmış örneklerle değerlendiren Haktanır, günlük akışta bulunan güne başlama, oyun, etkinlik, günü değerlendirme ve genel değerlendirme zamanlarını anlattı.

“Çocuğun gününün en az yüzde 60’ı açık havada geçmeli”

Çocukların çoğunlukla oturmak yerine daha sık açık havaya çıkmasının yararlarına da değinen Haktanır, “Çocuğun gününün en az yüzde 60’ı açık havada geçmeli.” dedi.

Sınıflarda olduğu gibi bahçede de öğrenme merkezleri oluşturabileceğinden söz eden Haktanır, etkinlikler yaparak ve yaşayarak yapılmasını gerektiğini, etkinliklerde kullanılan çalışma sayfalarının ise etkinlik sonunda kullanılabileceğini belirtti.

Kuralların, çocukları gözleyerek oluşturulmasının daha doğru olacağına işaret eden Haktandır, çocukların sınırlar içinde özgür olmak, varsayılmak ve saygı duyulmak istediklerini bu hususlara da dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.