"Kuraklığın nedeni ağaçlandırmanın az olmasıdır"

"Kuraklığın nedeni ağaçlandırmanın az olmasıdır"

​Yaşanan küresel ısınmayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Siirtli vatandaşlar, kuraklığın büyük nedenlerinden birinin yeteri kadar ağaçlandırmanın yapılmamasından kaynaklandığını söylediler.

Siirt’te ocak ayının ortalarına gelinmesine rağmen yağmur ve karın yağmamasını değerlendiren Siirtli vatandaşlar, kuraklığın nedeninin ağaçlandırmanın az olması ve ekolojik dengenin bozulmasından kaynaklandığını söylediler.

Yaşanan kuraklığın Allah’ın takdiri olduğunu belirten Siirtliler, bereketli yağışların olması için dua edilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Kuraklığın en büyük sebeplerinden birinin ağaç ormanlarının olmayışından kaynaklandığını söyleyen Misbah Münir, ağaç dikmenin önemine değindi.

Münir, “Siirt ve çevremizde olsun yağışın gelmesi için en önemli faktör ağaç ormanlarının geniş olmasıdır. Gerçi fıstık ağaçları Siirt’te çok önemli bir ilerleme yapmışsa da dağlarda ve çevrede ağaç azlığı vardır. Ağaç dikimine çok önem göstermek gerekmektedir. Peygamber efendimiz Medine’ye ilk hicret ettiği zaman Medine de sıtma hastalığı olduğu için 40 bin hurma ağacı dikmiştir. Bu gün yediğimiz acun denilen hurmalar o dönemde dikilen ağaçların devamıdır. Ben en önemli faktör ağaç diyorum, onun için 19 yaşında iken ağacın önemiyle ilgili bir şiir yazmıştım. Birde yağışın gelmemesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi ekolojik dengenin bozulması ve kâinattaki değişimlerin etkisi var temennimiz odur ki Allah’ın izni ve kudreti ile Siirt’imize yağmur ve bereket gelir ve her taraf yeşillenir inşallah.” ifadelerini kullandı.

Kuraklık en fazla çiftçileri etkiliyor

Kuraklığın en fazla çiftçileri etkilediğini söyleyen Abdulhalim Deveboynu Allah’ın takdirinin bu şekilde olduğunu bazen bolluk bazen de kuraklık olabileceğini söyledi.

Deveboynu, “Eskiden yağmur yağıyordu ama bu kadar az değildi, şu anda yağışlar çok düşmüş, tabi ki bu kuraklık en fazla çiftçileri etkilediğini biliyoruz. Bunun karşısında yapabileceğimiz bir şey yok muhakkak Cenab-ı Allah bu şekilde istiyor bunu hayra yorumlamamız lazım çünkü takdir Allah’ındır o ne dilerse o olacaktır. Bazen kuraklık, bazen çok fazla yağmur olur ve bazen de kar olur bu Allah’ın işidir biz ona karışamayız yani niçin sıcak niçin soğuk diyemeyiz. Allah bizim için hayırlısı ne ise onu yapsın. Eskiden beri Siirt’in havası güzeldir, tabi eskiden daha fazla kar yağıyordu, daha fazla verim vardı.” şeklinde konuştu

Ekolojik dengenin bozulması ve barajların yapılması kuraklığa neden oluyor

Kuraklık olmasının en büyük sebeplerinden biri olarak ekolojik dengenin bozulması ve yapılan barajların olduğunu söyleyen emekli öğretmen Niyazi Turhan da şu şekilde konuştu: “Öncelikle bu kuraklığın sebebi Allah’ın bilebileceği bir iştir. Ama ben ağaçların azalmasına, ekolojik dengenin bozulması, bazı barajların yapılması dolayısı ile iklimi biraz etkilemiştir. Çocukluk dönemlerimizde yağan kar miktarının boyumuzu aştığını hatırlıyorum kar yağışından dolayı kapanan yollar açıldığında ne sağımızı ne de solumuzu göremiyorduk sadece yürüdüğümüz yolu görebiliyorduk. Maalesef bu denge bozuldu kar çok az yağmaya başladı, çok geç yağmaya başladı bu senede olduğu gibi yağışlar baya gecikti, kış mevsimini halen bekliyoruz daha gelmedi. Her şeyin hayırlısını istiyoruz Allah daha iyi bilir, bunun için dua etmemiz gerekir inşallah Allah bize daha iyi bir iklim gönderir.” .

 Kuraklık böyle gitmeye devam ederse fıstık ağaçları ve ekinler için hiç iyi olmaz

Bu kuraklığın Allah’ın bir takdiri olup belki de bunda bir hikmet olduğunu söyleyen Mehmet Kurt bizim yapmamız gereken dua edip Allah'tan yardım dilemek olduğunu söyledi.

Kurt, "Tabi her şey Allah’ın takdiridir eskiden 2 metre kar yağıyordu, yollar çok kalın buz kitleleri ile kapanıyordu, belediye buzları kırıp yolları temizledikten sonra ancak çarşıya çıkabiliyorduk, hakikaten şu anda bir kuraklık var. Eğer bu kuraklık böyle gitmeye devam ederse fıstık ağaçları ve ekinler için hiç iyi olmaz ve bu memleket için büyük bir ihtiyaçtır. Allah’ın takdiridir her şeyde bir hikmeti vardır biz dua edelim, ondan isteyelim belki bize merhamet eder.” diye konuştu.

Esi dönemlerde yağışların çok iyi olduğunu bundan dolayı iyi verim aldıklarını söyleyen Mehmet Yücel ise yağmur ve kar yağışının olacağına inandığını ve Allah'tan gelene razı olduklarını belirtti.

"Bu kuraklığın bizim gazabımız olduğunu düşünüyorum"

Ocak ayına girilmesine rağmen ne yağmurun ne de karın yağmadığını söyleyen Nezir Hırda da Hırda, “Benim yaşım şu anda 51 o dönemlerde öyle bir kar yağıyordu ki bir metreyi aşıyordu, aylarca evden çıkamıyorduk, evlerde tutsak kalıyorduk. Sokaklar dardı şimdiki gibi geniş değildi haftalarca hiç durmadan yağmur yağdığını hatırlıyorum ama bu kuraklığın bizim gazabımız olduğunu düşünüyorum. Ocak ayına girdik ne yağmur ne de kar yağmış değil bunu Allah’ın bir gazabı olarak nitelendiriyorum. Allah sonumuzu hayır etsin günahlar fazlasıyla artmış fakat kimse bunun bilincinde değil.” şeklinde konuştu.

İLKHA














 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.