"Kur'an'dan uzak kaldığımız için bu coğrafyada kan akıyor"

"Kur'an'dan uzak kaldığımız için bu coğrafyada kan akıyor"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Bitlis'in Ahlat ilçesinde geçen yıl temeli atılan ve hayırseverlerin özverili gayretleriyle inşası tamamlanan Amine Hatun Hafızlık Yatılı Kız Kur'an Kursu'nun açılış merasimine katılarak bir konuşma yaptı.

 BİTLİS- Ahlat Amine Hatun Hafızlık Yatılı Kız Kur’an Kursu’nun açılış  merasimine katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, müessesenin kurulmasına vesile olan hayırsever vatandaşlara teşekkür etti. 


“Bizler Kur’an ile yüceldik”
Prof. Dr. Görmez, Kur'n-ı Kerim tilaveti ile başlayan merasimde  yaptığı konuşmada, Kur’an denince milletin yüreğindeki bütün yağların eridiğini, Kur’an’a hizmet deyince bu milletin yapmayacağı bir şeyinin olmadığını belirterek, “Bizler Kur’an ile yüceldik. Nice milletler bu Kur’an ile yüceldiler. Nice milletler ise bu Kur’an ile düştüler.
Yeryüzündeki bütün insanlığa muallim olan, hakkı adaleti öğreten, insanları yetiştiren bu kitaptır. Bu kitap bütün insanlığa insanlığı Rabbi ile münasebet kurmayı, merhametli olmayı, adaletli olmayı öğretti. Burası Kur’an’ın hakikatlerini öğreten, iman muallimleri yetiştiren bir belde. Bu beldeye bunun gibi Kur’an kursları yakışır.” dedi.

 

“Kur’an-ı anlamak ve yaşamak önemlidir”

Kur’an’ın vasıflarına da değinen Görmez, “Kur’an öyle bir kitap ki, okunması, ezberlenmesi dinlenmesi ve yüzüne bakılması  da  ibadettir. Bütün bunların ötesinde Kur’an’ı anlamak önemlidir. Kur’an hayat kitabıdır. Sadece mezarlıklarda okunan ya da şifa aramak için kullanılan bir kitap değil. Kur’an bize Rabbimize nasıl hitap edeceğimizi, Peygamberimizin sünnetini nasıl yaşayacağımızı anlatan kitaptır.
İnsan hayata bir defa gelir. O bir defa geldiğinde Allah’ın kitabını bir kere okumamışsa, o insan adına üzülmemiz gerekir. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Kur’an’ın okutulması için büyük çaba sarf ediyoruz. Çocuklarımıza yaz aylarında Kur’an, ilmihal ve  Peygamberimizin hayatını öğretiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

“Bu coğrafyada kan akmasının sebebi Kur’an’dan uzak kalışımızdandır”

Tarih boyunca bu topraklarda birlikte yaşadığımız, aynı Allah’a iman ettiğimiz insanlar olarak, aynı Peygambere ümmet olan insanların, 30 yıldır birbirlerini katletmeleri üzerinde sebep ve izahının yapılması gerektiğini  vurgulayan Prof.Dr.Görmez, “Eğer biz kitabımıza bağlı kalsaydık, aynı Rahman’a secde eden, aynı vatanın evlatları, aynı Peygamberin çocuklarının birbirine düşman olmasının sebeplerini düşünmeliyiz. Bunu arkamızda bırakarak bir daha geri dönmemek üzere bu ülke toprakları üzerinde yaşananların yollarını aramalıyız. Bizi birleştiren en büyük değerler manzumesi Kur’an’a yöneldiğimizde şunu görürüz; İnsanoğlu bir tek insanın canına kıymanın bütün insanlığı öldüren bir anlayışı görürüz. Biz karıncayı bile incitmenin yanlış olduğunu savunan bir dinin mensuplarıyız.” şeklinde konuştu.

 

“Sadece silahların susması yetmez”
Konuşmasında dolaylı olarak bölgede akan kan ve çözüm sürecine de  değinen  Prof.Dr.Görmez, “Etrafımızda bazıları birbirini katlediyor. Burada sadece silahların susması yetmez. Ateşin sönmesi yetmez. Ateşin küllerinden gül bahçeleri inşa etmeliyiz. Hep birlikte vatanımızı birlik ve beraberliğimizi yeniden inşa etmeliyiz. İnsan dünyaya bir kez geliyor. Müslümanların bir birine husumeti kabul edilecek şey değildir. Bu topraklarda yetişen Nurslu Said, ‘Dünyada düşmanlık yapılacak bir şey varsa o da düşmanlıktır. Dünyada muhabbet yapılacak bir şey varsa o da muhabbettir. Bunu bize temin edecek değerler yüce Kur’an da var. Biz daha önce büyük hatalar yapmışız. Bütün bu hataları geride bırakmalıyız. Tarihte yapılan hataları birbirimize sormamalıyız. Bilakis bu tuğlaları birlikte örmeliyiz. Bizi birleştiren Peygamberimiz ve değerlerimiz var.” sözleriyle konuşmasına son verdi.

 

Açılışın ardından Prof.Dr.Görmez,, ilçede bulunan Sıddıkiye Medresesini ziyaret etti. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.