Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmenin ipuçları

Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmenin ipuçları

Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme konusunda önemli hatırlatmalarda bulunan uzmanlar, etin yanında bol sebzenin tüketilmesi tavsiyesinde bulunuyor.

BURSA – Beslenme ve Diyet Uzmanı Veysel Ciğerli Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konusunda önemli hatırlatmalarda bulundu. Ciğerli, “Izgara veya haşlama etin yanında bol yeşil ve limon soslu az yağlı salata veya sadece etli sebze yemeği doğru bir tercih olacaktır” dedi.


Kurban Bayramı’nın toplumumuz için manevi değeri çok büyük olduğunu hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Veysel Ciğerli, bayram süresi boyunca beslenme düzeni ile birlikte ziyaretler nedeniyle öğün saatlerinde değişiklikler olabileceğine dikkat çekti.


Ciğerli bayramda sağlıklı beslenme ile ilgili şunları söyledi: “Kurban Bayramı’nın en önemli özelliği de kırmızı et tüketimindeki artıştır. Beslenme düzenindeki değişikliklere karşı tedbir almazsak bazı sıkıntılar yaşayabiliriz. Bu sıkıntıların başında, sindirim güçlüğü, kabızlık, mide rahatsızlıkları, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi gibi sağlık sorunları yer almaktadır. Etler vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum ve vitaminlerden B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içerirler. Ancak C ve E vitaminlerini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir.”


Bayram sofrasında neler bulunmalı?

Bayram sofralarında dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Ciğerli, “Bütün ailenin beraber olduğu ender zamanlardan biri olduğu için her türlü yemekler yapılır. Kurban Bayramı’nda sofrada illaki kırmızı et olacaktır ama önemli olan bu et yemeklerinin hem sindirimi zor hem de vitamin, mineral kaybı olacağı için mümkün olduğunca tüketilmemesi gerekir. Izgara veya haşlama etin yanında bol yeşil ve limon soslu az yağlı salata veya sadece etli sebze yemeği doğru bir tercih olacaktır. Sebze ve salatada bulunan lifler, kırmızı etteki doymuş yağın vücuttan dışarı atılmasını sağlayacak ve vücuda toksik etkileri azaltacaktır. Çorba, mide hacim kapasitesini etkilediği için yemeğe çorba ile başlanmalıdır. Pilav, makarna, börek mümkün olduğunca çok az tüketilmelidir. Tatlı olarak ise sütlü tatlılar tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.


Kurban eti nasıl saklanmalı?  

Ciğerli, “Kesilen etler dondurucuda bir gün bekletilmelidir. Etler birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında (-2) derecede 3-5 gün, veya derin dondurucuda (-18) derecede 3 ay saklanabilir. Etler potansiyel riskli besinler olduğu için çözdürüldükten sonra hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülecek olan etin kolaylıkla bozularak zararlı hale gelmesini önlemek için oda ısısında açıkta değil, derin dondurucudan çıkartıldıktan sonra buzdolabında  çözündürülmesi sağlanmalıdır” dedi. (Zeki Aras – İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.