Kurbanlık hayvan alırken dikkat!

Kurbanlık hayvan alırken dikkat!

Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, önemli uyarılarda bulundu.

BATMAN – Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, kurbanlıklarla ilgili vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

 

Her sene kurbanlıklarla ilgili bakanlığın genelge yayınladığını söyleyen Kiyas, “Bu genelgede hayvan hareketleri, hayvan pazarlarında ve vatandaş, hayvanı naklederken hayvan refahı ile ilgili genelde yapılması gerekenler bize bildiriliyor. Kurban bayramından önce belediyelerle ve Diyanet’le beraber bir kurban kesim yerlerinin belirlenmesi, hayvanların nakilleri, pazarlardaki düzenlemelerle ilgili bir komisyon kurulup çalışma yapılıyor. Batman’da iki tane hayvan pazarı var. Hayvan pazarları ile ilgili bazı sıkıntılar var, onunla ilgili gidermeye yönelik bir çalışma yapacağız.” dedi.

 

“Veteriner gözetiminde kurbanlık alınsın”
Kurbanlık alırken veteriner hekimlerin kontrolünde alınmasını isteyen Kiyas, “Biz vatandaşlardan mümkün olduğunca hayvanlarını alırken kulak küpe numaralarına bakmalarını istiyoruz. Veteriner hekimlerimizin kontrolünde olan işletmelerde ve hayvan pazarında almalarını öneriyoruz. Hayvan pazarında bizim veteriner hekimlerimiz kurbana yakın günlerde ve kurban süresince denetimler yapacak. Burada hayvan giriş-çıkışlarıyla ilgili denetimler yapılacak. Pazarda hastalıklı hayvan veya kurban vasfını taşımayacak hayvanlarla ilgili gerekli uyarılar ve denetimler yapacak.” diye konuştu.

 

“Dişi hayvan kesilmese iyi olur”
Vatandaşlardan mümkün olduğunca dişi hayvan kesmemeleri ricasında bulunan Kiyas, “Çünkü Türkiye’de gittikçe hayvan sayılarında sıkıntılar oluşuyor. Vatandaşların mümkün olduğunca dişi hayvan kesmemelerini istiyoruz çünkü bunlar anaç hayvanlardırlar. Bunların sayılarının azalması doğurganlığı ve hayvan sayısını azaltıyor. Bir koyunun, keçinin veya bir ineğin kesilmesi bizim doğurgan olan hayvan sayımızda azalmaya sebep oluyor. Vatandaşların buna dikkat etmelerini istiyoruz.”dedi.

 

Gebe hayvan konusunda da uyarılarda bulunan Kiyas, “Özellikle satıcılarımızın buna dikkat etmeleri gerekiyor. Hayvanları alırken kesime götürene kadar eziyet etmemek, su ve yemlerini vermek gerekiyor. Kesim sırasında da hayvana eziyet etmemek gerekiyor.”ifadelerini kullandı. (M.Fatih Akgül/Veysi Rüzgar-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler