​Kürd sanatçılar Hazreti Muhammed'i Tanıtma ve Sevdirme etkinliğinde buluştu

​Kürd sanatçılar Hazreti Muhammed'i Tanıtma ve Sevdirme etkinliğinde buluştu

Kürd sanatçılar, Irak Kürdistan'ında düzenlenen "Hazreti Muhammed'i Tanıtma ve Sevdirme" etkinlğinde buluştu.

Irak Kürdistanı'nda bu yıl 4'üncsünün düzenlendiği Kürd İslami Kültürü ve Edebiyatı programları kapsamında "Hazreti Muhammed'i Tanıtma ve Sevdirme" temalı etkinlik gerçekleştirildi.

Irak Kürdistan'ının Süleymaniye (Silêmanî) kentinde bulunan Süleymaniye Kültür Salonunda (Holi Roşimbiri Süleymani) Kürdistan Öğrenci Organizasyonu (Rekxravi Kutabiyeni Kürdistan) tarafından düzenlenen etkinlikte Kürd sanatçılar bir araya geldi.

Etkinliğe Diyarbakır'dan Bilal (Nezir) Güler, Irak Kürdistanı'ndan grup Kerkük Seyid Muhammed Cebari, İran Kürdistanı'dan grup Sine sanatçıları Şehram Mansuri, Mihranê Xalidi ile Peviz Mensuri ve Grup Şems sanatçıları Abdusselam Fatihi, Salahaddin Cevlai ile Şahin Melek Biygi katılarak ilahi ve kasideler seslendirdiler.

Yapılan etkinlik sonrası İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan sanatçılar, Hazreti Muhammed'in tema alındığı etkinlikle Kürdlerin İslam'a olan bağlılığını ifade ettiğine işaret ettiler.

"Kürdler dinlerine, peygamberlerine ve namuslarına bağlıdır"

Etkinliğe Kürdistan'ın dört bir yanından katılım sağladıklarını belirten sanatçılardan Bilal Güler, "Millet salonu doldurmuş durumda. Bu da Kürdlerin İslam'a ve peygamberlerine bağlı olduğunu gösteriyor. Bu etkinliklerini ilk adımını belki de Peygamber Sevdalıları atmıştır. Diyarbakır'da 15 yıldır bu etkinlikler yapılıyor. Sonrasında Irak Kürdistan'ında da bu etkinlikler yapılmaya başlandı. Daha önceleri Zaxo ve Duhok'a da geldik, bugün ise Süleymaniye'ye geldik. Süleymaniye halkının da Peygamberimizi sevdiğini görüyoruz. Peygamberimizin sünnetinin izindedirler. Peygamberimize sahip çıkıyorlar. Bu da bizlere gösteriyor ki Kürdler peygamberlerine ve dinlerine bağlıdırlar." dedi.

Kürdistan'da yapılan mücadelelerin genellikle İslam için yapıldığını belirten Güler, "Belki son zamanlarda bazı şahıslar sosyalistlik ve diğer ideolojiler adı altında ortaya çıkmışlarsa da başarmıyorlar. Kürdler dinlerine, peygamberlerine ve namuslarına bağlıdır. Bugün Süleymaniye'de de bunu gördük. Allah onlardan razı olsun. Bu programı hazırlayan camiaya teşekkür ediyoruz. 4 yıldır bu programları yapıyorlar. İnşallah devamı da gelecektir. Bugün salonlarda yapılıyor inşallah meydanlarda da yapılacak. Çünkü salonun ve dışarının dolduğunu görüyoruz. İnşallah gelecekte meydanlarda da bu etkinlikleri yapacaklar. Allah'tan umudumuz budur. Allah onlardan razı olsun. Bu vesileyle İran'dan, Irak'tan ve Türkiye'den gelen sanatçılar birbirlerini tanıdı. Aralarında sevgi oluştu. İlerde Soranîce bazı şiirleri de besteleyebiliriz. Onlar da Kurmancî beste yapabilirler. Bu şekilde birbirimizden faydalanabiliriz." ifadelerini kullandı.

"İnşallah bu programlar Müslümanların el ele olmalarına vesile olacaktır"

Grup Sine sanatçılarından Şehram Mansuri, İran'ın Sine (Senendec) şehrinden etkinliğe katıldıklarını aktardı.

Mansuri, "Gerçekten çok güzel bir programdı. Aşk ve şevkle bu programlara katılan gençler, peygamberin ümmeti olduğunu gösteriyorlar. Ricamız şudur ki kendini Müslüman bilen herkes Müslüman olan kardeşini gayrimüslim olarak görmesin. Kendini şiddetten korusun. Kendini ifrattan sakındırsın. Peygamberimiz alemlere rahmettir. Görüyorsun camide iki kişi namaz kılıyorlar akideleri bir olmadığı için namazları bozuluyor. İnşallah bu programlar Müslümanların el ele olmalarına vesile olacaktır. Bu, programın amacıdır." şeklinde konuştu.

"Diyarbakır halkına özel bir selamım vardır"

Peygamber Sevdalılarının Türkiye'de 15 yıldır Hazreti Muhammed'in hayatını konu alan etkinlikler yaptığını bildiklerini söyleyen Mansuri, "Diyarbakır halkına özel bir selamım vardır. Sizlerle olmayı çok isterim. İnşallah yanınıza geleceğim." dedi.

Grup Şems sanatçılarından Salahaddin Cevlai ise şunları söyledi: "Bizler Şems Grubu olarak İran'ın Sine şehrinden geldik. Peygamber Efendimizin tema olarak işlenen etkinlikte Peygamberimizi methettik. Etkinlik çok güzeldi. Vesile olanlardan Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler