Kurdi Der'den Kürtçe okul atağı

Kurdi Der'den Kürtçe okul atağı

Kurdi Der, Kürtçe Okul açmak için Diyarbakır Valiliğine dilekçe vererek, sorunlu bir şekilde açılması istenen binanın kendilerine tahsis edilmesini istedi.

DİYARBAKIR - Kurdi Der Genel Merkezi adına, Diyarbakır Valiliğine Kürtçe Okul açmak için başvuru dilekçesi veren Genel Başkan Sabahattin Gültekin, anadilde eğitim ve öğretimin, evrensel hukuk ve bağlı uluslararası sözleşmelerde bütün halklar ve bireyler için doğuştan gelen bir hak olduğunu söyledi.

 

Eğitim bilimleri ve pedagojik olarak bir çocuğun mukayese, anlama, anlatım ve zihinsel faaliyetlerinin daha verimli bir şekilde gelişmesi için en az ilkokul 3. Sınıfa kadar anadilinde eğitim öğretim görmesi gerektiğini belirten Gültekin, bu hususun, ilgili alanın akademisyenleri ve Üniversiteleri tarafından da bilimsel ve somut olarak ortaya konduğunu ifade etti.

 

Bilimsel veriler ve anadilde eğitimin çok üzerinde ki olumlu etkilerine rağmen Anayasada özel eğitim kanununun belirlediği esaslardan dolayı yıllardır Türkiye’de çok dilli, çok kültürlü eğitimin yapılamadığını belirten Gültekin, çocuklara, Anayasanın belirtilen maddeleri kapsamında eğitim ve öğretimde asimilasyoncu politikalar uygulandığını ve anadilinde parasız ve zorunlu eğitim-öğretim hakkını, okul öncesi ve ilkokul dahil alamadığını belirtti.

 

Mevcut yasalardan dolayı kendilerine yazılı ve sözlü başvuruda bulunan velilerin çocuklarının eğitim ve öğretim talebini yerine getirmek için, gerekli hazırlıkları yaparak dosyalarını hazırladıklarını belirten Gültekin, Diyarbakır valiliğinden, Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi adıyla açılan binanın kendilerine tahsis edilmesini istedi.

 

Binanın tahsis edilmesi durumunda, binanın Kürtçe eğitim veren bir İlkokulu olarak 2014 – 2015 eğitim öğretim yılında hizmet vereceğini belirten Gültekin, bu vesileyle çok dilli, çok kültürlü, cins ve inanç özgürlüğüne dayalı, eğitim ve öğretimde asimilasyoncu politikaların olmadığı, anadilinde parasız ve zorunlu eğitim öğretimin yapılmasının önünün açılacağını söyledi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.