Kürdistan Meclisi: “Rojava'daki kantonları tanıma yetkimiz yok”

Kürdistan Meclisi: “Rojava'daki kantonları tanıma yetkimiz yok”

Kürdistan Meclisi, Suriye’de kurulan Kürd özerk bölgelerinin tanınmasına yönelik teklifi reddetti.

Rudav’a demeç veren Kürdistan Bölgesi Meclisi Yasama Komisyonu Başkanı Vala Ferid, Suriye’de ilan edilen özerk Kürt bölgelerini tanıma kararının yasalara aykırı olduğunu söyledi.

Vala Ferid, “Bazı milletvekillerinin Suriye Kürdistan’ındaki özerk bölgelerin tanınması yönündeki talebi, Kürdistan Bölgesi anayasasına aykırıdır; çünkü Kürdistan Bölgesi’nin tüm organlarının yetkileri meclis ve hükümetle sınırlıdır ve sadece içeriye yönelik yasaların kabulüyle münhasırdır. Kürdistan Bölgesi meclisi bağımsız bir devlet meclisi gibi başka devletlerin tanınması konusunda yasa çıkaramaz” dedi.

Başka devletleri tanıma kararının uluslar arası hukuk açısından bağımsız bir devlet olmayı gerektirdiğine dikkat çeken Ferid, bunun ise şu an sadece Irak merkezi hükümetinin yetkisinde olduğunu söyledi.

Kürdistan Bölgesi meclisinin sadece bölgenin içiyle ilgili yasaları çıkarabileceğini belirten Vala Ferid, Kürdistan Meclisindeki bazı milletvekillerinin Suriye’deki özerk yönetimlerin tanınması için sundukları teklifin Kürdistan Bölgesi’nin de bağlı olduğu Irak anayasasının 110. Maddesine aykırı olduğunu söyledi.

Bilindiği gibi Suriye Kürdistan'ında PKK/PYD tarafından kantonlar şeklinde özerk bölgelerden meydana gelen bir yönetim oluşturulmaya çalışılmaktadır. PKK kendi yandaşları dışında kalan diğer Kürtlere baskı uygulamakta ve sindirmeye çalışmaktadır. Bu bölgede stratejik yerlerde halen Suriye rejimi askerleri konuşlanmış durumdadır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler