Kürdistan Parlamentosunda Halepçe'nin il olması kabul edildi

Kürdistan Parlamentosunda Halepçe'nin il olması kabul edildi

KBY Parlamentosu, gerçekleştirdiği "özel oturumda" Halepçe'nin il olmasını ön gören 14 maddelik yasayı oy çokluğuyla kabul etti.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Parlamentosu, düzenlediği "özel oturumda" Halepçe'nin il olarak ilan edilmesini ön gören 14 maddelik yasayı oy çokluğuyla kabul etti. Buna göre, Halepçe, Kürdistan bölgesinde resmen il olarak kabul edilmiş oldu.

 
Süleymaniye kentine bağlı Halepçe ilçesinde bulunan "Şehitlik Anıtı Konferans Salonu'nundaki "özel oturumda" bir araya gelen Milletvekilleri, ilk toplantıda ilçenin statüsünü görüştü. İkinci oturumda ise Milletvekilleri, maddeleri tek tek görüşmeye başladı. Daha sonra maddelerin oylanmasına geçildi. Milletvekilleri, 14 maddeden oluşan yasayı onayladı.
 
Oylamanın sona ermesinin ardından Halepçe'nin il olarak ilan edildiğine ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Parlamento Başkanı Yusuf Muhammet Sadık ile KBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Halepçe'nin il olarak kabul edildiği "müjdesini" birlikte verdi.
 
Parlamento Başkanı Sadık yaptığı konuşmada, Halepçe'de "özel oturum" yapmalarının sebebinin geçmişte yapılan katliamları ve mazlum halkı unutmadıklarını göstermek olduğunu belirtti.
 
"Şehitlerimizi unutmayacağız" diyen Sadık, "Şehitlik Anıtı'ndaki oturumumuzda aynı zamanda Yezidi soykırımına uğrayan kişileri de andık. Toplantıların sonunda Halepçe'nin il olmasını onayladık. Bundan sonra bize düşen idari sınırların belirlenmesi ve gerekli yerel yönetimlerin işe başlamasını sağlamaktır. Hükümet olarak büyük fedakarlıklar yapan Halepçe halkının arkasındayız" diye konuştu.
 
Başbakan Yardımcısı Talabani ise kararın çok sevindirici olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
 
"Kürdistan hükümeti adına, tüm Halepçe halkını ve şehit ailelerini kutluyorum. Kürdistan Meclisi tarafından alınan bu tarihi karar, bizlere, büyük sorumluluklar yüklüyor. Halkın taleplerini ve ihtiyaçlarını karşılamak için kabinemiz, Halepçe'nin idari yetkilileriyle dayanışma içerisinde olacaktır. Bu kararın alınmasında rolü olan herkese çok teşekkür ediyorum."
 
Halepçe Kaymakamı Erkan Hasan da "Gösterilen çabalar, sonuçsuz kalmadı. Halkımıza, Halepçe'nin il statüsü hediye edildi. Bugün alınan karar ile birlikte şehitlerimizin ruhu şad edildi. Halepçe halkı adına, kararın alınmasında rolü olan siyasi partilere şükranlarımı sunuyorum" dedi.
 
Toplantısının sonunda, hükümet yetkilileri ve milletvekilleri, Saddam Hüseyin döneminde rejim tarafından atılan kimyasal bombalar sonucu hayatını kaybeden "şehitlerin" anıtına çiçek bıraktı.
 
Halepçe'nin tüm Irak'ta il olarak kabul edilmesi ve alınan kararın resmiyet kazanabilmesi için Irak Meclisi'nin de bu yönde bir karara imza atması gerekiyor. Kürt vekillerin, Halepçe'nin bütçesi ile hudutlarının onaylanması için Irak Meclisi'nde girişimde bulunacakları belirtiliyor.
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.