Kürdistan yönetimi merkezi Bağdat yönetiminden çekilme kararı aldı

Kürdistan yönetimi merkezi Bağdat yönetiminden çekilme kararı aldı

Kürdistan yönetiminden merkezi Bağdat yönetiminden çekilme kararı geldi.

Kürdistan yönetimi, merkezi Bağdat yönetiminden çekilme kararı aldı.

İPLER KOPTU, "BAĞDAT'I TERK EDİN" TALİMATI

IŞİD'in Irak'ta ilerlemesi ve Güney Kürdistan'da bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasına yönelik hazırlık yapılması Bağdat yönetimi ile Kürd yönetimi arasında ipleri kopardı. Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin, Erbil'i, "Terör merkezi" olarak suçlaması üzerine Kürdistan yönetimi, Kürd bakan, parlamenter ve diplomatlarına "Bağdat'ı terk edin" talimatı verdi.

MALİKİ İLE BARZANİ ARASINDA SÖZLÜ DÜELLO

Irak'ta IŞİD'in saldırısı ile birlikte defakto üç parçalı bir yönetimi ortaya çıkardı. Güney Kürdistan'da bağımsız bir Kürdistan ilan edilmesine yönelik Erbil'de hazırlık yapıldığı iddiası yerini Bağdat yönetimi ile Kürt yönetimi arasında sert suçlamalara bıraktı. Irak Başbakanı Nuri Maliki, haftalık konuşmasında, Barzani'nin IŞİD'in operasyonlarını Erbil'den yönetmesine izin verdiğini iddiasını ortaya attı. Barzani'ye, "IŞİD ve Baasçıların kurduğu operasyon yönetme odalarını dağıt" çağrısı yapan Maliki, Erbil'in İŞİD'in ve Baasçıların karargahına dönüştüğünü iddia etti. Irak Devlet Televizyonu'nda yayınlanan konuşmasında Maliki, peşmergeyi kast ederek Kerkük'te ele geçirilen silahları geri alacaklarını ve kente gelenlerin kendi asıl yerlerine döneceklerini kaydetti. Terör liderlerinin Erbil'de bulunuğuna öne süren Maliki buna sessiz kalmayacaklarını söyledi.

Maliki'nin konuşmasından birkaç saat sonra Kürt yönetiminden Bağdat'a aynı sertlikte yanıt verildi.

BAĞDAT'TA BULUNAN TÜM KÜRD GÖREVLİLERE "TERK EDİN" TALİMATI

Erbil merkezli Rudaw gazetesine konuşan bir Kürd yetkili, Kürd yönetiminin, Bağdat'ta bulunan tüm Kürd görevlilerinin Bağdat'ı terk etmesi, bu kente dönmek isteyenlere ise "Yerinde kal" talimatı gönderdiğini söyledi.

Haberde, "Kürdistan bölgesi yönetimi, Maliki'nin tehditlerine karşı ilk misillemeyi yaptılar. Buna göre Maliki kabinesinde görevli Kürt bakanlar ve parlamentodaki Kürt milletvekillerinin toplantılara katılmaması, Bağdat'tan ayrılması, dönenlerin Bağdat'a gitmemesi konusunda talimat verildiği" belirtildi.

KERKÜK RESTİ

Kürt yönetimi, Maliki'nin Kerkük mesajına ise "Biz durmayacağız, elimizden çıkan bütün yerleri alıncaya kadar ilerlemeyi sürdüreceğiz" sözleri ile yanıt verildi. Rudaw'a açıklama yapan bir KDP yetkilisi, Bağdat'ın terk edilmesi ve bu kente gidilmemesi yönündeki kararın Kürt yönetiminin kararı olduğu ve bu karara bölgenin ikinci büyük partisi KYB ve diğer grupların uyacağını aktardı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.