Kürdistan'dan gelen petrolün parasının akıbeti belirsiz!

Kürdistan'dan gelen petrolün parasının akıbeti belirsiz!

Kürdistan petrolünün satışından elde edilen paraların yatması gereken Halk Bankası'ta şu ana kadar ödemenin sadece bir kısmı yapılmış durumda. Türkiye, paranın başka yerlere yattığından şüpheleniyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ceyhan’dan tankerlere yüklenen ve dünyaya ulaştırılan Kürt petrolünde 39’uncu tankerin yüklendiğini belirterek “Ancak giden petrolün tamamının karşılığı yatmış değil. Nereye yattığını merak ediyoruz" dedi.

Karşı taraftan alıp yatırmamız lazım diyorlar. Biz sözleşmemiz gereği Halkbankası’ndan paranın yatması ve aktarılmasının doğru olacağını söyledik” diye konuştu. Yıldız bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında soruları cevapladı.
 
Kürdistan Yönetimi Başbakan’ı Neçirvan Barzani’nin Türkiye ziyaretinin hatırlatılması üzerine Yıldız, “Petrol akışıyla alakalı bir problem yaşanmadığını, onların Bağdat ile bir anlaşma yaptıklarını ve o çerçevede devam ettiklerini söylediler. Sade bir görüşme oldu. Önceden biz sistemi oturtmak için uğraşıyorduk. Şu anda sistem yeni bir gelişme olmazsa oturmuş durumda” dedi.
 
İKİ GÜNDE BİR TANKER
 
Petrol parasının Halkbank ’a yatırılmasıyla ilgili Yıldız şöyle devam etti: “Paranın hepsinin yatırılmadığını görüyoruz. Bir kısım miktarları sonra yatıracaklarını söylediler. Bazı anlaşmalarına göre biraz daha vadesinin uzun olduğunu söylediler. Ama biz sözleşmemiz gereği Halkbankası’ndan paranın yatması ve aktarılmasının doğru olacağını söyledik.
 
Onlar da doğru diyorlar. Başka bir yere yatırdıklarına dair herhangi bir şey söylemediler bize. Sordum, ‘Öyle bir şey yok’ dediler. Karşı taraftan alıp yatırmamız lazım diyorlar. Karşı taraftan sanırım biraz vadeli alıyorlar ama biz net şeylerini istiyoruz. Yani ne kadar. Başka bir yere yatıp yatmadığını da tabii ki merak ediyoruz. Ederiz de.  Hukuken bir bağlayıcılığı yok ama bu şekilde olmasının doğru olacağına inanıyoruz. 39. tanker yüklendi. Bu aralar 2 güne bir tanker yükleniyor. Ama paranın hepsi gelmemiş. Ayrıca bir sorun olmaz. Sonuçta petrolün kendisi Irak’ın.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler