Kürdistan’ın İslami partileri bağımsızlıktan yana

Kürdistan’ın İslami partileri bağımsızlıktan yana

İslami Birlik Partisi (Yekgirtû) ve İslami Toplum Partisi (Komela Îslamî) Kürdistan’ın bağımsızlık ilan etmesinden yana olduklarını açıkladı.

Son seçimlerde ortaya çıkan siyasi tabloya göre Kürdistan Bölgesi’nde muhalefette kalan iki İslami parti, İslami Birlik Partisi (Yekgirtû) ve İslami Toplum Partisi (Komela Îslamî) Kürdistan’ın bağımsızlık ilan etmesinden yana olduklarını açıkladı. İki partinin de özel bir ‘bağımsızlık planı’ var.
 
İslami Toplum Partisi Yürütme Kurulu Üyesi Ebdulsitar Mecîd, BasNews’e yaptığı açıklamada parti içinde bir komite kurarak Kürdsitan’ın bağımsızlığını ilan etmek için özel bir proje hazırladıklarını ve projede kapsamlı bir idari değişim planına yer verdiklerini söyledi.
 
“Projemiz hazırlık aşamasında. Yakın bir zamanda bir basın açıklamasıyla bu bağımsızlık projesini kamuoyuyla paylaşacağız' diyen Mecîd, yeni idari yapılanmada ciddi değişiklikler öngördüklerini vurguladı. Bağımsızlık ilanının ulusal bir mesele olduğunu belirten Mecîd, ‘Bütün siyasi partilerin bunu ciddi bir şekilde ele almasının zamanı geldi’ diye konuştu.
 
Geçtiğimiz günlerde Mesûd Barzanî tarafından da bağımsızlık ilan edilebileceği fikrinin dile getirildiğini belirten Kürdistan İslami Birlik Partisi Eski Genel Başkanı Umer Ebdulezîz ise, şahsi Facebook hesabından yayınladığı bildiride Kürdistan’ın bağımsızlık ilan etmesinden yana olduklarını belirtti.
 
‘Sykes-Picot Anlaşması’nın Yüzüncü Yıl Dönümü Vesilesiyle’ adlı bir bildiri paylaşan Mecîd, anlaşmanın üzerinden geçen bir asırda Kürdlerin bağımsızlık isteğinin değişmediğini ve bugünkü siyasi zeminin artık bağımsızlık ilan etmek için uygun olduğunu yazdı.
 
Mecîd’in bildirisinde şu ifadeler yer alıyor: “26 ay sonra bu anlaşmanın imzalanışının üzerinden yüz yıl geçmiş olacak. Kürdistan coğrafyasını suni sınırlarla haksız bir şekilde bölen bu anlaşmanın yıl dönümünde, Mayıs 2016’da, bütün siyasi partilerimizin uzlaşısıyla, ortak bir plan ve program çerçevesinde, Kürdistan’ın bağımsızlığını ilan etmeliyiz.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler