Kürdistanlı turistlere ırkçı saldırıya tepkiler

Kürdistanlı turistlere ırkçı saldırıya tepkiler

Trabzon Uzungöl'de, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi atkısını açan turistlere yönelik linç girişimi ile sonrasında Trabzon emniyeti ve valiliğin uygulaması birçok kesimden büyük tepki topladı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin Duhok şehrinden yola çıkan yaklaşık 50 kişilik bir turist kafilesi, gezileri kapsamında dün Trabzon ilinin Çaykara ilçesine bağlı turistik bir  mahallesi olan Uzungöl'e geldi.

Kafile içerisinde yer alan 5'i erkek 4'ü kız toplam 9 kişi, Uzungöl yazılı tabelanın önüne gelerek Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin bayrağını simgeleyen atkıyı açarak fotoğraf çektirmek istedi.

Bu sırada bazı kişilerinin ırkçı saldırısına ve linç girişimine uğrayan Kürdistanlı turistler, olay yerine gelen polis tarafından gözaltına alındı. Kafilede geri kalanlar ise güvenlik önlemleri altında sınırdışı edildi.

Trabzon Valiliği de olayın ardından açıklama yapmış ve saldırıyı "halkın tepkisi" şeklinde nitelendirmişti.

Yaşanan ırkçı saldırının ardından bazı sosyal medya kullanıcıları saldırganları destekleyen paylaşımlarda bulunurken sağduyulu birçok sosyal medya kullanıcısı da tepkisini ortaya koydu.

Saldırıya tepki gösterenler arasında siyasiler, hukukçular ve gazeteciler de vardı.

AK Partili Yeneroğlu: Linç girişimi korkunç!

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Trabzon'da gerçekleşen linç girişiminin "korkunç" olduğunu belirterek, "Al bayrağımızla dünyanın her yerinde nasıl özgür biçimde fotoğraf çektiriyorsak, Kuzey Irak'tan gelen Kürtlerin de kendi bayraklarıyla fotoğraf çektirmelerinde bir sakınca olamaz. Ülkemizin imajı açısından tam bir facia. Açılan bayrak/atkı Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimin bayrağıdır. Elbette o bölgenin insanları bizler gibi bayraklarına saygı ve sevgi göstereceklerdir. Erbil'de Türkiye bayrağına saldırı neyse Trabzon'da IKBY bayrağına saldırı aynı şekilde çirkindir." dedi.

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Aslan: Bu ayrımcılık ve ötekileştirmenin ülkeye hiç bir faydası yoktur

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Aslan "Saldıranların yerine saldırıya uğrayanların gözaltına alınması, adaletin ve hukukun üstünlüğünü değil; dil, din, ırk ayrımı yapanların hukuktaki üstünlüğünü gösterir. Bu ayrımcılık ve ötekileştirmenin ülkeye hiç bir faydası yoktur. Hala anlaşılamadı mı?" diye belirtti.

Saadet Partili İslam: Valiyi merkeze çekebilirsiniz

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam da IKBY bayrağının Türkiye Cumhuriyeti tarafından da resmen tanındığını hatırlatarak, "Trabzon Valisi, Kuzey Irak Kürdistanı’nı adeta tanımıyor. Turistlere karşı yapılan bu hukuk tanımazlık ortadan kaldırılmalı, Dışişlerimiz resmen özür dilemelidir. Valiyi de merkeze çekebilirsiniz." İfadelerini kullandı.

Avukat Sözüer: Turistler hangi suçu işlemişler ki gözaltına alınmışlar?

Ceza Hukukçusu Adem Sözüer ise yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: "Devletin görevi turistlerin can güvenliğini sağlamak, onlara yönelik saldırılarla ilgili gerekli soruşturmayı başlatmaktır. Turistler hangi suçu işlemişler ki gözaltına alınmışlar? Linçlere göz yumulan bir ülkede sadece turistler değil o ülkenin vatandaşları da güven değildir."

"O bayrağın, sizin, bizim haklı öfkemizin hedefi PKK’yla ilgisi bile yok"

Gazeteci Selahattin Yusuf ise "Kusura bakmayın Trabzonlu hemşehrilerim. Bu yanlış bir davranış! Küçük çocuğa ve annesine yaşattığınız korku için özür dilemelisiniz. Ayıp! O bayrağın, sizin, bizim haklı öfkemizin hedefi PKK’yla ilgisi bile yok. Bu cehalet için de ayrıca utanmalısınız." diyerek saldırganlara tepkisini gösterdi.

"Bu cehalet dolu vandalizmin hukuken ve siyaseten bir karşılığı olmalı"

Gazeteci Kemal Öztürk de "Trabzon’daki akıl almaz linç girişimini izleyemiyorum. Bu cehalet dolu vandalizmin hukuken ve siyaseten bir karşılığı olmalı. Yoksa daha sonrası için aynı kafadaki insanlara cesaret verir. Toplumda şiddet ve nefret seviyesi alarm veriyor farkında değil misiniz?" ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.