"Kürt meselesinin çözümünden rahatsız olanlar var"

"Kürt meselesinin çözümünden rahatsız olanlar var"

Partisinin seçim çalışmasına destek için geldiği Norşin'de halka seslenen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kürt meselesinin çözümünden rahatsızlık duyanların olduğunu söyledi.

BİTLİS - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, partisinin seçim çalışması nedeniyle Güroymak’a (Norşin) geldi. Teşkilat ilçe binası balkonundan halka Kürtçe ve Türkçe hitap eden Eker, Türkiye de 90 yıldır halka dayatılan problemler bulunduğunu ve bunların çözülmeye başlandığını kaydetti.

 

 

“Kürtçe isimler değiştirildi”

Asırlardır ismi Norşin olan ilçenin adının bir zihniyet tarafından değiştirildiğini hatırlatan Eker, “İnsanların annelerinden öğrendikleri dili yasakladılar. İnsanlar kendi annelerinden öğrendikleri dili konuşamaz hale geldiler. İlim, irfan ve irşat ocaklarına baskı yaptılar. Buralar zulüm gördü.”şeklinde konuştu.

 

 

“Ezanı Türkçe okuttular”

Türkiye’de hizmet üretmeye çalışan liderlere, Kürt sorunun çözümü için çaba gösterenlere zulümler yapıldığını belirten Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: “O kadar lider geldi geçti. İçlerinde elbette hayırlı hizmetler yapanlar oldu. Onları rahmetle anıyorum. Kürt meselesini nasıl çözebiliriz, diye sorular sordular. Onlara ne kadar saldırılar yapıldığını hepiniz biliyorsunuz. Ezanın Arapça okunmasını yasaklayıp, Türkçe olarak okuttular. Halkın seçtiği Başbakan Menderesi astılar. Turgut Özal’a akla hayale gelmedik hakaretler yaptılar. Şimdi aynısını, ‘Kürt sorunu benim sorunumdur ve ben bu sorunu çözeceğim’ diyen Tayip Erdoğan’a da yapıyorlar.”ifadelerini kullandı.

 

 

“Kürt meselesinin çözümünü engelleyen iç ve dış mihraklar var”

“Kürt meselesinin çözülmesini engellemek için içerde ve dışarıda birçok mihrak tarafından ortak tezgahlar kuruluyor.” diyen Bakan Eker, “Bu bazen paralel bazen dikey oluyor. Ama biz bunlara aldırmadan yolumuza devam ediyoruz.”dedi.

 

Ülkede kaos isteyenlerin var olduğunu kaydeden Eker, “Kan dökülmezse bu bölge daha rahat kalkınacak. Buradaki sürü varlığı 8 milyon. Eğer yayla yasakları kalkar meralardan istifade edilirse bu 8 milyon değil, 16 milyon olacak. Tarihinde ilk defa küçükbaş hayvancılığı ve arıcılığı için özel destekler getirdik. Faizsiz kredilerle birçok uygulama getirdik. Ama huzur ve güven eksikliği bunun üstünü kapatıyor. Çünkü uzun vadeli yatırımlara yatırımcı yanaşmıyor. Çünkü orada kavga var, huzursuzluk var, diyor.”şeklinde konuştu.

 

 

“Kürt sorunun çözümü Ortadoğu’ya barışı getirecektir”

Bakan Eker sözlerini şöyle tamamladı: “Kürt sorunun çözümü sadece Türkiye’yi ilgilendiren bir konu değildir. Bütün Ortadoğu’da zulmün sona ermesi, Ortadoğu’da barışın yayılması, Türkiye’deki Kürt sorununun barış içerisinde çözülmesine bağlıdır.”dedi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.