“Kürt sorunu İslami bakış açısıyla değerlendirilerek çözülür”

“Kürt sorunu İslami bakış açısıyla değerlendirilerek çözülür”

Diyarbakır’da düzenlenecek olan ‘Kürdistan ve Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı’ ile ilgili açıklamalarda bulunan Hür-Der Batman Şube Başkanı Faysal Yaman, Kürdistan ve Kürt meselesinin ancak İslami bir bakışla çözülebileceğinin altını çizdi.

Diyarbakır’da 7-8 Mart’ta  düzenlenecek olan ‘Kürdistan ve Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı’ ile ilgili İlke Haber Ajansına açıklamalarda bulunan İnsani Hak ve Hürriyetler Derneği (Hür-Der) Batman Şube Başkanı Faysal Yaman, Kürtlerin sorunlarının Marksist ve Leninist bir bakış açısıyla çözülebileceğini düşünmediklerini ve Kürdistan’daki İslami kesimin Kürt halkıyla ilgili süreçte yer alması gerektiğini söyledi.

Kürt sorununun uzun süredir devam eden kadim bir sorun olduğunu vurgulayan Yaman, “Kürt halkını ilgilendiren bir konuda ve yüzde 99’u Müslüman olan bu halkın bu çözüm süreci içerisinde yer alması önemlidir ve olması gereken bir durumdur. Bundan önce Kürt sorunu sadece Marksist ve Leninist bir bakış açısıyla, Sosyalist ve gayr-i İslami bir bakış açısıyla gündeme gelmiş ve onun üzerinde bazı çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Oysa asıl olan Müslüman Kürt halkının ihtiyaçlarını karşılayacak bir çözüm getirilmesidir. Bu sorun da ancak İslami açıdan ele alındığında giderilebilir.” dedi.

“Kürt sorunu İslami bakış açısıyla değerlendirilerek çözülür”

Yaman, “6-7 Mart tarihinde düzenlenecek olan ‘Kürdistan ve Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı’ Kürtlerin Müslüman olarak sorunlarının nasıl çözülebileceği ve onların sorunlarının nasıl giderileceği üzerinedir. Bilindiği gibi Kemalizm’in halk üzerinde 90 yıldır yapmış olduğu bir baskı var ve bu baskı karşısında Müslüman Kürt halkı birçok sorunla karşı karşıya kaldı. Birçoğu tutuklandı, sürüldü, vuruldu, işkenceler gördü ve dinlerinden dolayı birçok eziyetlerle karşı karşıya kaldılar. Bunların hepsinin çözüm yolu ancak bu sorunun içerisinde yer alıp İslami bakış açısıyla değerlendirilerek olur.” ifadelerinde bulundu.

“Devlet belki PKK ile bir anlaşmaya varabilir, fakat bu Müslüman Kürt halkı için bir çözüm getirmez”

Kürtlerin sorunlarının Marksist ve Leninist bir bakış açısıyla çözülebileceğini düşünmediklerini belirten Yaman, “Kemalist sistemin de bu sorunu çözebileceğini düşünmüyoruz. Fakat İslam’ın ve Müslümanların sorunun içerisinde yer alarak bu işi çözebileceklerine inanıyoruz. Bu çalıştayda da Müslüman bakış açısı, Müslümanların talepleri, istekleri, Müslümanların Kürdistan’da dinlerini, inançlarını, yaşam tarzlarını nasıl rahat bir şekilde yerine getirebilirler ve birlik, beraberlik içerisinde nasıl yaşayabilirler diye bunu sağlamak için yapılan bir çalıştaydır. Devlet belki PKK ile bir anlaşmaya varabilir, fakat bu Müslüman Kürt halkı için bir çözüm getirmez.” şeklinde konuştu.

“Dünya görüşleri İslami olan insanlar, kendi düşünce ve inançlarını özgür bir şekilde maalesef yerine getirememektedirler”

İslami düşünce doğrultusunda yaşamak isteyenlerin, özellikle kırsal bölgelerde inançlarını yaşamakta baskı gördüklerine dikkat çeken Yaman, “Dolayısıyla bölge Müslümanları yine Kemalizm’in diğer bir kolu olan Marksist ve Leninistlerin baskısı altında kalmaktadır. Bunun en bariz örneği de 6-8 Ekim olaylarında inançlı kesimlerin saldırıya uğramaları ve katledilmeleridir. Aynı zamanda Cizre gibi bir yerde dindar kesimlerin baskıya ve saldırıya uğramasıdır. Yaşam hakkının tanınmaması ve hatta öldürülmesidir. Bilhassa Kürdistan’ın köylerinde İslami fikir ve düşünce doğrultusunda yaşamak isteyen, dünya görüşleri İslami olan insanlar kendi düşünce ve inançlarını özgür bir şekilde maalesef yerine getirememektedirler. Çünkü bunu orada da vurguladıklarında silahlı ve baskın güçler tarafından tedirgin edilmekte, tehditlerle karşı karşıya kalmakta ve gerektiğinde kaçırılabilmektedirler.” dedi.

“İslami Sivil Toplum Kuruluşlarının Kürt halkıyla ilgili süreçte yer almaları gerekir”

Çalıştayın, Müslümanların bir güç olduklarını, birlik içerisinde olduklarını ortaya koymaları açısından önemli olduğunu vurgulayan Yaman, şunları ifade etti: “Silahlı güçlerin silahlarını dağda bırakıp şehirde silahlanması, tehdit etmesi ve baskı oluşturması çözümün değil, çözümsüzlüğün bir sonucudur. Onun için İslami Sivil Toplum Kuruluşlarının Kürt halkıyla ilgili süreçte yer almaları gerektiğine inanıyorum. Bu düzenlenecek olan çalıştayın da bu konuyla ilgili bir adım ve basamak olduğunu düşünüyorum. Tüm İslami Sivil Toplum Kuruluşlarının ve hareketin bir araya gelerek kendi seslerini duyurabilmeleri, kendi talep ve isteklerini her iki kesime de sunabilmeleri açsından önemlidir. Böyle bir çalıştayın olması, Müslümanların bir güç olduklarını, birlik içerisinde olduklarını ortaya koymaları açısından önemlidir. Eğer Müslümanların istek ve talepleri göz önüne alınmazsa, yüzde 99’u Müslüman olan Kürt halkının yine bir baskıyla ve eziyetlerle baş başa kalacağı açıktır. Bu nedenle bu çalıştayı çok önemsiyorum. Hem Kürdistan halkının gerçek ihtiyaçlarının çözümünün bu şekilde en azından deklare edilmesi, hem de topluma, Türkiye’ye, dünyaya sunulması ve seslerinin duyurulması açısından önemli olduğuna inanıyorum.” şeklinde konuştu. (M. Fatih Akgül-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler