Kuşburnu; Kimine şifa, kimine geçim kaynağı

Kuşburnu; Kimine şifa, kimine geçim kaynağı

Bitlis’in yüksek rakımlı dağlık kesimlerinde toplanan kuşburnu bitkisi, kimi vatandaşlar için şifa kaynağı olurken, kimilerine de geçim kaynağı oluyor.

Genellikle dağlık alanlarda çalılar şeklinde kök salan kuşburnu bitkisi, Bitlis’in yüksek rakımlı dağlık bölgelerinde sıkça rastlanılıyor. Yabangülünün meyvesi olan kuşburnu, gül burnu ve gül elması adlarıyla da anılıyor. Batı Asya, Avrupa ve Kuzeybatı Afrika ülkelerinde yetişen kuşburnu bitkisi, ülkemizin farklı bölgelerinde yetişiyor.

Daha önce faydaları hakkında net bilgiye sahip olmayan yöre halkı, kuşburnu ağaçlarını dikenli bir bitki olarak algılayıp, çalıları kesip yakacak olarak kullanıyordu. Son zamanlarda faydası hakkında bilinçlenen halk, kuşburnu bitkisini geçim kaynağı haline getirdi.

Kuşburnu, hem geçim kaynağı hem de şifa kaynağı

Kimileri ticaret için toplarken, kimileri de kış aylarında grip ve soğuğa bağlı hastalıklardan korumak için topluyor. Kilosu aktarlarda 20 ile 30 TL arasında satılan kuşburnu bitkisinin, birçok hastalığa şifa olduğu biliniyor. Kış aylarında soğuk algınlığı için tercih edilen kuşburnu bitkisine gün geçtikçe rağbet artıyor.

Her yıl sonbahar aylarında kuşburnu topladığını belirten vatandaşlardan Çetin Taşkaya, soğuk algınlığına karşı kuşburnu bitkisinin çayını yapıp içtiklerini söyledi.

Taşkaya, kuşburnu bitkisinin toplanması ve muhafazası hakkında şu bilgileri verdi:

“Kuşburnu bitkisi genellikle sonbahar aylarında toplanıyor. Topladığımız bitkileri, güneşte kurutuyoruz. Kuruduktan sonra kapalı bir kapın içinde muhafaza ediyoruz. Kuşburnunun çayını yapmak için bitkiyi yarım saat kaynatıyoruz. Kaynattıktan sonra süzgeçle süzüp, başka bir çaydanlığa aktarıyoruz. Ihlamur, tarçın ve limon kabuğuyla birlikte biraz daha kaynatıp, bir müddet beklemeye bıraktıktan sonra çayını içiyoruz. Bu şekilde hem kendimizi hem de çocuklarımızı soğuk algınlığına karşı koruyoruz. Bunun dışında kuşburnu birçok derde deva olduğu biliniyor.” dedi.

Taşkaya ayrıca,  birçok yörede köylüler kuşburnunun marmelat ve reçelini yaparak, geçimlerini sağladığını sözlerine ekledi.

“Kuşburnu bitkisinin başlıca faydaları”

Uzmanlar tarafından birçok derde deva olduğu söylenen kuşburnu bitkisinin bilinen başlıca faydaları şunlardır:  

Kuşburnu çayı özellikle kış aylarında soğuktan kaynaklanan grip, nezle gibi hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır. C vitaminini içinde barındıran kuşburnu, sindirim sistemini güçlendirir, cilt sağlığını korur. Kan hücrelerini artırır, mide sağlığını korur. Şeker hastalığı ve böbrek hastalığına yakalanmayı önler. Kanserle mücadeleyi sağlayıp, kolesterol seviyesini dengeler.

C vitamini açısından çok zengin olduğundan kalp, damar ve kemik sağlığı için faydalıdır. Kuşburnu çayı zihinsel faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde devam etmesine yardımcı olup, stresle mücadeleyi kolaylaştırır. Başta içerdiği bol miktarda C vitamini ve demir gibi maddelerle genel anlamda bünyenin savunma sitemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Prostat kanserini engelleyebilir. Erkeklerde çok sık rastlanan bu hastalık için günde 2-3 bardak tüketilmesi faydalıdır. İçerdiği A vitamini yardımıyla çok geniş bir alanda sağlığa katkıda bulunup, enfeksiyonlara karşı etkilidir. A vitamini içerdiği için göz sağlığını korur, başta katarakt olmak üzere bazı göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Çocukların sağlıklı gelişmesine katkıda bulunur.

İLKHA









HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.