Kuşkonar katliamı dosyası kapandı

Kuşkonar katliamı dosyası kapandı

Şırnak'ın Kuşkonar köyünde 1994 yılında savaş uçakları ile yapılan katliamla ilgili yürütülen soruşturma kapatıldı.

ŞIRNAK - Şırnak’ın Kuşkonar ve Kocağıllı köylerinde,  26 Mart 1994’te savaş uçaklarının  bombalaması sonucu 38 kişinin katledildiği olay ile ilgili yürütülen soruşturmanın kapatıldığı bildirildi.

 

Geçen ay Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca ‘Görevsizlik kararı’ verilerek Askeri Savcılığa gönderilen dosya, zaman aşımından düştü. Askeri savcılık ise, soruşturmaya yer olmadığına karar vererek dosyayı kapattı.

 

Ne yaşanmıştı?

Şırnak’ın Kuşkonar Kocağılı köylerinde 26 Mart 1994 tarihinde çoğu kadın ve çocuk;  13’ü Kocağılı, 25’i Kuşkonarlı olmak üzere 38 köylü katledilmişti. En az 13 kişinin yaralandığı bombardımanda ev ve hayvanlar da zarar görmüştü. Tanıklar  operasyon sonrasında yetkililerden yardım alamadıklarını, Kuşkonar’da ölenlerin toplu mezarlarda gömüldükleri anlatılmıştı.    Kuşkonar’da yaşayan birçok kişi ertesi gün eşyalarını toplayarak köyden kaçmış bir daha geri dönmemişti.

 

Türkiye’de dava yıllar boyu mahkeme mahkeme gezerken ölenlerin yakınları AİHM başvurmuştu. Strasbourg mahkemesi ise, Türkiye’yi 20 yıl sonra 12 Kasım 2013’te ‘hava saldırısı emri vermek’ yeterli soruşturma yapmamak’ ’ insan yaşamını dikkate almadan bombalama yapmak’ ‘ uçuş kayıtlarını gizlemek’ suçlarından toplam 2 milyon 305 bin avro tazminata mahkum etmişti. (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler