"Kuzey Şehir Projesi Arama" konferansı

"Kuzey Şehir Projesi Arama" konferansı

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı Mehmet Ergün Turan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Gaziantep’e gelerek 'Kuzey Şehir Projesi' ile ilgili bilgi verdi.

Gaziantep’teki temasları kapsamında ilk olarak yapımı devam eden 33 bin kişilik Gaziantep Arena Stadyumu'nda incelemelerde bulunan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı (TOKİ) Mehmet Ergün Turan, daha sonra TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Kuzey Şehir Projesi Arama’ konferansına katıldı.

TOKİ ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle özel bir otelde düzenlenen ‘Kuzey Şehir Projesi Arama Konferansı’nda konuşan TOKİ Mehmet Ergün Turan, Gaziantep’in öncelikleri, kültür yapısı, yaşam biçimine uygun sadece konut değil, yeni mekânlar ve yeni merkezler, şehirler üretmeyi hedeflediklerini belirtti.

Yaklaşık bir yıldır bu proje üzerinde çalıştıklarını belirten Turan, “Bu alanın üretilmesi konusunda, bir şehirde yer olabilir. Kamuya veya hazineye ait bir yer de olabilir. Bu projenin bu şehre ve kamuya da kazandırılması da merkezi ve yerel iktidarın müthiş bir uyumuyla olabilecek bir şey. 5 buçuk milyon metrekare bir alanın bir kalemde çok kısa bir sürede kamuya kazandırılması da böyle bir projenin de geliştirilmesinde çok önemli bir nokta.” dedi.

"TOKİ olarak bu projeye çok önem veriyoruz"

 ‘Kuzey Şehir Projesi’nin üzerinde çalıştıkları en büyük projelerden bir tanesi olduğunu belirten Turan, TOKİ olarak projeye çok önem verdiklerine vurgu yaparak şöyle devam etti:

“Kuzey Şehir Projesi, tek bir proje olarak üstlendiğimiz ve üzerinde çalıştığımız en büyük projelerden bir tanesidir, belki de en büyük projedir. Türkiye ölçeğinde olduğu kadar Avrupa ölçeğinde de büyük bir projedir. Yaklaşık 250-300 bin kişinin ikamet edeceği yeni bir yaşam alanı oluşturulacak ve özellikle ülkemizin mimarlık, mühendislik ve planlama açısından da birçok ilkler barındıracaktır. Türkiye’de yaklaşık 23 ilin 300 bin nüfusun altında olduğunu hatırladığımızda Kuzey Şehir Projesi’nin önemi ve büyüklüğü daha iyi anlaşılacaktır. Kuzey Şehir Projesi tasarımdan, planlandırmaya, projelendirmeden, uygulamaya çok boyutlu ele alınmaktadır. Az katlı konutlar üretilecek, yatay mimariye önem verilecek ve mahalle konseptini gözeten bir planlama anlayışı olacaktır. Projede alt ve üst gelir grupları da yer alacak. Nicelikleri kadar nitelikleri de artırılmış konutlar üretilecektir. Ayrıca proje alanında araziler üretilip, farklı kesimlerin ve özel sektöründe projeye dâhil olması sağlanacaktır. Enerji verimliliği ekolojik hassasiyetler göz önünde tutulacaktır. Yaşlı, çocuk ve hanımlara yönelik alanların ve mekânların oluşmasına önem verilecektir.”

2023 yılına kadar bitirmeyi planladıkları bu projeyle, mevcut şehirle entegre olmuş, ticari, sosyal ve kültürel yapısıyla kendi içinde merkez nitelikleri barındıran sıcak ve samimi ilişkilerin ön planda olduğu bir şehir hayal ettiklerini ifade eden Turan, TOKİ’nin Türkiye genelinde de yaptığı projeler hakkında bilgi verdi.

Bu proje çocukların geleceği için çok önemli

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, ‘Kuzey Şehir Projesi’nin şehrin ve çocukların geleceği için çok önemli olduğunu söyledi.

Makamların hakkının verilerek, vatandaş memnuniyetinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Şahin, insanoğlunun iki temel ihtiyacı beslenme ve barınmanın önemini anlatarak şunları aktardı:

“Yola çıkarken halkımıza sorduğumuz 'siz bizi başkan olarak seçeceksiniz, bizden ne istiyorsunuz’ sorusunun cevabının en önemli başlığının bu olduğunu biliyoruz. Halkımız bizden yaşanabilir, kaliteli uygun fiyatta konutlar istiyor. Bu işin de ana merkezi Toplu Konut idaresidir. Biz dünyadan ve Türkiye’den alınan örneklerle büyük bir şehir kurduk. TOKİ’nin de bu proje bittiğinde dünyaya anlatacağı en önemli projesi olacak. Bizim de en heyecanlandığımız, en kıymet verdiğimiz, en önemli projemiz. Çünkü bu şehrin iki temel sorunu var. Birincisi barınma, ikincisi trafik. Onunla alakalı hem ‘İmar Master Planını’ hızlı bir şekilde yaptık hem ‘Ulaşım Master Planı'nıda.”

Konuşmaların ardından konferans sunum ve oturumlarla devam etti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.