Licelilerden esrar tarlalarına ilişkin önemli iddia

Licelilerden esrar tarlalarına ilişkin önemli iddia

Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki esrar ekimi hakkında İLKHA’ya konuşan yöre halkı, kimi askerlerin de PKK gibi esrar tüccarlarından beslendiklerini, bu nedenle son dönemdeki operasyonlarda birçok esrar tarlasının görmezden gelindiğini iddia ettiler.

Geçtiğimiz aylarda basında yer alan haberlerden sonra, PKK’nin de büyük ekonomik kaynak olarak kullandığı Lice’deki esrar tarlalarına, hasat döneminde operasyon düzenlenmiş ve milyonlarca lira değerindeki hint keneviri imha edilmişti.

15 Temmuz ABD destekli darbe girişimi nedeniyle uzun süredir gündemden düşen başta Lice olmak üzere, Hani, Kulp, Hazro ve Kulp ilçelerindeki esrar tarlalarının akıbeti hakkında İLKHA’ya konuşan bölge halkı, dikkat çekici bir iddiayı gündeme getirdiler.

Geçtiğimiz aylarda bölgede hint keneviri ekili tarlalara operasyon düzenlendiğini ama birçok esrar tarlasının görmezden gelindiğini, dokunulmadığını, bunun sebebinin de bölgedeki karakollarda kimi rütbeli askerlerin tıpkı PKK gibi uyuşturucu üreticilerinden komisyon almalarından kaynaklandığını belirttiler.

Karakol komutanı: Sana ne ekilen esrardan!

Bu rütbeli askerlerin PKK’lilerle de diyalogda olduğunu iddia eden yöre halkından A.H. şöyle konuştu:

“Bölgedeki karakollarda görevli bazı kişiler ekilen esrarın ortağıdır. PKK’lilerle anlaşma içerisindedirler. Mesela birkaç sene önce 200 dönüm araziye esrar ekilmişti. Bir köylü bu karakollardan birine giderek şikâyette bulundu. Karakol komutanı ‘Sana ne ekilen esrardan!’ diyerek buna birkaç tokat attı. Bu kişi şehir merkezine gidip üst mercilere şikâyetini iletti. Diyarbakır’dan o karakola telefon açılıyor, esrar tarlalarına operasyon yapılacağı bilgisi veriliyor. PKK’lilerle anlaşma içinde olan karakol yetkilileri durumu köylülere bildiriyor. Köylüler aynı gece bütün esrarı toplayıp, hiçbir şey bırakmıyor.”

“Gördüğümüz kadarıyla devlet operasyonlarda samimi değil”

Son aylarda yapılan operasyonları da samimi bulmadığını sözlerine ekleyen A.H, “Birkaç yıl önce esrar tarlalarına yönelik baskın yapılmıştı. O zaman esrarın bir kısmını kesip imha ettiler ama yarısı toprakta kaldı. Esrarı ekenler hasat zamanı onları topladılar. Zararlarını bir nebze de olsa telafi ettiler. Şimdi değişen bir durum olduğunu sanmıyorum. Gördüğümüz kadarıyla devlet operasyonlarda samimi değil. Esrar ekilen yerlerde PKK'nin belirlediği milisler var. Bunlar PKK’lileri evlerinde muhafaza ediyorlar. Bunlar da herkes tarafından biliniyor. Eğer samimi olsalardı bu kişileri de yakalarlardı.” ifadelerini kullandı.

Bölgede uyuşturucu ekimi ve ticaretinin önünün bilerek açıldığını belirten A.H, ayrıca tanıdığı birçok köylünün de esrar nedeniyle çıkan tartışmalar sonucunda birbirini öldürdüğü bilgisini paylaştı.

“Tarlaların birini yakıp diğerini bırakırsanız olmaz”

Bölgeyi sürekli insansız hava araçları (İHA) ile kontrol eden yetkililerin kimin esrar ektiğini ve PKK’ye yardım ettiğini bildiğine işaret eden yöre halkından B.K. de şunları söyledi:

“Köye yakın kısımlarda değil, dağa yakın alanlarda ekiyorlar. Bunun için kepçe bile götürüyorlar. Asker zaten durumdan haberdardır. Çünkü oraları sürekli insansız hava araçlarıyla kontrol ediyorlar. Bu açıdan yaptıkları operasyon basit bir şeye benziyor. Siz oraya savaşa, esrarları temizlemeye gidiyorsunuz. Ama bazı esrar tarlalarını temizlerken bazılarına dokunmuyorsunuz. Tarlaların birini yakıp diğerini bırakırsanız olmaz. Tam temizlemeniz lazım.

“İstanbul, Mersin ve Adana’dan gelip Lice’de esrar ekiyorlar”

Lice dışından gelen insanların yaptıkları yazlık evlerde konakladıklarını ve esrar hasadından sonra tekrar geri döndüklerini belirten B.K, “İstanbul, Mersin ve Adana gibi illerden gelip Lice’de ev yapıyorlar. Kimisi çadır kuruyor. Yaz mevsimini köyde geçiriyorlar. Tabi bunlar aslen buralıdır. Ektikleri esrarın hasadı bittiğinde tekrar batıya dönüyorlar. Bunun önüne geçilmelidir. Çünkü bunlar esrar ticareti yapan kişilerdir.” dedi.

Yerel kaynakların verdiği bazı bilgilere göre, bir ise süre önce Lice, Hazro ve Kocaköy ilçelerinde düzenlenen ve geniş kapsamlı olduğu belirtilen operasyonu önceden haber alan PKK'liler bölgeyi terk etmesine rağmen binlerce dönümlük esrar tarlalarına da hiç dokunulmadı.

“Esrar tarlaları PKK’nin olmasaydı Lice’de onlardan habersiz kim esrar ekebilirdi?”

Bölgedeki esrar ekimi ve PKK'nin bundaki rolü hakkında bilgi veren bölge halkından A.H. (63) ise Lice’nin kırsalının geniş bir alanında esrar ekildiğini söyledi.

Kimi yerlerde esrarı bizzat ekip yetiştiren PKK’nin, kimi yerlerde ise bu işi köylüler arasından belirledikleri isimlere yaptırdığını belirten A.H, “Eskiden Lice’de tek tük kişiler esrar ekiyordu. Ancak şimdi hemen hemen herkes ekiyor. Bu işi yapan PKK’dir. Köylüler PKK için bu işi yapıyor, esrarı birlikte ekiyorlar. PKK, kimi yerlerde adının ‘esrar’ ile anılmasını istemediği için kendini bu işten beriymiş gibi gösteriyor. Ama bu işleri düzenleyen, esrar tarlalarında nöbet tutan kişiler birebir kendileridir. Eğer esrar tarlaları PKK’nin olmasaydı Lice’de onlardan habersiz kim esrar ekebilirdi?” diye sordu.

Esrar tarlalarında PKK’nin silahlı militanlarıyla, ‘milis’ olarak nitelendirilen PKK’li ajanların nöbet tuttuğunu söyleyen A.H, bu milislerin gündüzleri köy sakiniymiş gibi hareket ettiklerine, geceleri ise PKK’lilerin arasına katıldıklarına dikkat çekti.

Yaptığı iş gereği sık sık Lice’ye giden B.K. de ilçedeki herhangi bir köyde en düşük ihtimalle 200 dönümlük araziye esrar ekildiğini söyledi.

“Son yapılan operasyondan önce köylüler bilgi almış”

Operasyon başlamadan önce operasyon yapılacağı bilgisini alan köylülerin, bidonlara bırakarak uzak yerlere götürdükleri esrarı toprağa gömdüklerini belirten B.K, şunları söyledi:

“Lice’nin köyündeki bir eve akşam saatlerinde PKK’liler geldi. Ev sahibinin onlara yüklü miktarda para verdiğini gördüm. Bu kişi parayı hayrına verecek biri değildi. Orada yüzlerce dönüm araziye esrar ekilmişti. Esrardan elde edilen parayı PKK’lilere veriyorlar. Son yapılan operasyondan önce köylüler bilgi almış. Tabi operasyon bilgisini kim sızdırmış bunlara bilmiyorum. Bu nedenle toplayabildikleri esrarı bidonlara koyarak toprağa gömmüşler.”  

PKK’lilerin, her köyde muhatap alacağı ‘milisleri’ belirlediğini ve esrarla ilgili işleri onlar aracılığıyla yaptığını dile getiren B.K, bu işi yapanlar ile PKK’lilerin esrar ekme noktasında işbirliği içerisinde olduklarını vurguladı.

“PKK’liler işlerini milisler üzerinden hallediyor”

Özellikle dağlık alanlara yakın arazilerde esrar ekildiğini ifade eden B.K, “PKK’liler her köyde muhatap alacağı, milis dediğimiz kişiler belirliyor. İşlerini sürekli onlar üzerinden yapıyor. Köye geldiklerinde genelde onun evine gidiyor. O milisin aracılığıyla diğer kişilerle haberleşmeyi sağlıyorlar. Talimatlarını ona göre veriyorlar. Esrarı da belirledikleri kişilerin aracılığıyla satıyorlar. Parayı kendi aralarında bölüştürüyorlar ama en çok payı alan PKK’dir.” dedi.

Esrar ekimi yapılan bölgede görevli 6 rütbeli asker darbe soruşturmasında açığa alındı!

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye genelinde başlatılan soruşturma kapsamında esrar ekiminin yaygın olduğu bölgeler içerisinde yer alan Lice’deki 2 farklı karakol ve bir de Jandarma Tabur Komutanlığı olmak üzere 3 rütbeli asker açığa alındı. Bununla beraber, Hani Jandarma Tabur Komutanlığında 2, Kocaköy İlçe Jandarma Komutanlığında da bir rütbeli asker görevinden uzaklaştırılmıştı.

Darbe soruşturmasında Diyarbakır’daki askeri kurumlarda 24 kişi tutuklandı

Devam eden soruşturmalarla ilgili Diyarbakır Valiliğinin verdiği bilgilere göre, FETÖ/PDY ile ilişkileri olduğu gerekçesiyle şu ana kadar askeri kurumlarda 244 kişi hakkında işlem yapıldığı belirtildi. Valilik açıklamasında, bu kişilerden 24’ünün tutuklandığı, 32 kişinin adli kontrol şartı ile serbest bırakıldığı, 42 kişinin halen gözaltında bulunduğu ve 146 kişinin de serbest bırakıldığı ifade edildi.

Yol kenarına bile esrar ekmişler

Öte yandan İLKHA’nın ulaştığı ve havadan çekilmiş yeni görüntülerde, Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesinde yol kenarındaki tarlaya ekilmiş esrar, uyuşturucu tacirlerinin ne kadar da pervasızca hareket ettiğini gözler önüne seriyor.

Kocaköy kırsalında bulunan ve korucuların yoğun olduğu bilinen bölgede her gün yüzlerce aracın geçtiği yolun kenarına binlerce kök kenevirin ekildiği görülüyor. Bu görüntüler, bölgede uyuşturucu rantının ne düzeyde olduğuna işaret ediyor. Bir taraftan PKK, diğer taraftan kimi kirli askerler ve korucular, bölgede uyuşturucu baronluğunu üstlenmiş görünüyor.

İLKHA













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler