Lise öğrencilerine ‘Madde Bağımlılığı’ konulu seminerler

Lise öğrencilerine ‘Madde Bağımlılığı’ konulu seminerler

Van Sağlık Mensupları Derneği üyesi doktorlar, Van’da eğitim veren 11 okuldaki lise öğrencilerine yönelik, alkol, sigara ve uyuşturucu konusunda bilinçlendirme seminerleri vermeye başladı.

Van Sağlık Mensupları Derneği’nin (VANSAMED), Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ‘Gençlik Projeleri Destek Programları’ kapsamında kabul edilen projesi, Van’da uygulanmaya başlandı.

‘Alkol, Sigara ve Uyuşturucuya Karşı Bilinçliyim’ adını taşıyan proje, 11 ayrı Lisede  gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında VANSAMED üyesi doktorlar lise öğrencilerine alkol, sigara ve uyuşturucunun zararlarını anlatıyor.

Semineri veren doktorlar, öğrencilerin  bağımlılık yapan  maddeler hakkında bilgi edinerek korunmalarını ve bunlardan kurtulması için bu eğitimleri verdiklerini belirttiler.

Seminer şeklinde verilen eğitimlerden bir tanesi Abdurrahman Gazi IMKB Anadolu Lisesi öğrencilerine verildi. Seminerdeki ilk sunumu gerçekleştiren Uzman Dr. Esat Kılıç,  madde bağımlılığının ne anlama geldiğini, bağımlılık yapıcı maddelerin ne olduğunu anlatarak,   insanların merak, kendi sınırlarını aşma çabası ve farklı olma dürtüsüyle bu maddeleri deneyerek kullanmaya başladığını söyledi.

“Madde kullanımı gelişmekte olan beyinlere kalıcı zararlar verir”
Genç yaştaki insanların beyinlerinin halen gelişmekte olduğu için, bağımlılık yapıcı maddelerin kalıcı zararlar verdiğini aktaran Kılıç, madde bağımlılığının verdiği zararların bir kısmını şöyle sıraladı:

“Madde kullanıldıktan sonra, kullanıcı daha rahat konuşur, çılgınca ve ölçüsüzce davranabilir. Madde kullanmaya devam ettikçe, konsantrasyon becerileri azalır ve zamanla durur, kişinin doğru kararlar alması, duygularını ve dürtülerini kontrol etmesi zorlaşır. Madde, beynin böbreklere, suyu emmesi talimatını taşıyan hormonu üretmesini engeller. Vücut daha fazla miktarda suyu atık olarak kaybeder. Beyin için gerekli suyun azalması, maddeyi kullananı susuz bırakır. Bu da ertesi gün baş ve vücut ağrıları duyulmasına sebep olur. Kullanıcı ayakta durmakta ya da yürümekte zorlanır, sık sık düşer”dedi.

“Ülkemiz insanın yarısı sigara kullanıyor
Sigara bağımlılığının çok önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu aktaran Dr. Remzi Toprak, “Ülkemizde nüfusun yarısı sigara kullanmaktadır. Her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerle ölmektedir. Sigara, dünyada yılda 4 milyon, günde 11 bin kişinin ölümünden sorumludur. 1984 sonrası, Türkiye’de sigara tüketimi yüzde 80 artarken, ABD’de yüzde 30 azalmıştır.” İfadelerini kullandı.

“Sigara kimyasal maddelerle dolu”
Sigaranın yaklaşık 4 bin kimyasal madde içerdiğini dile getiren Toprak, “Bu maddelerden 55 tanesinin kanser yaptığı bilinmektedir. Arsenik, Kadmiyum, Aseton, Tar, Karbonmonoksit, Nikotin, bu zararlı maddelerden bir kaçıdır. Bu zararlı maddelerden kurtulmak için sigarayı bırakmak gerekiyor. Bu zor olabilir. Ancak, şimdiye kadar sizin gibi pek çok kişi sigarayı bırakmayı başarmıştır. Çünkü onlar, sigarayı bırakmaya hazırdılar ve sigaraya duyacakları isteğe karşı koymayı planladılar. Ayrıca, sigarayı bırakmış olan çoğu kimse, bunu başarmadan önce defalarca denedi. Siz de sigarayı bırakabilirsiniz. Bunun için devlet ve üniversite hastanelerinin, özel hastanelerin ve AMATEM’lerin sigara bırakma birimleri bu konuda uzmanlaşmış kuruluşlardır. Bu kuruluşlardan da gerekli destekleri alarak bunu başarabilirsiniz.” diye konuştu.

“Alkol insanlığın en büyük problemidir”
Dr. İbrahim Türker de alkol bağımlılığıyla ilgili yaptığı sunumda, alkolün ne olduğu, alkol bağımlılığının ne anlama geldiğini anlattı.

Alkol bağımlılığının çok sayıda zararları olduğunu dile getiren Türker, “Bellek kaybına neden olur. Uyku bozukluklarına neden olur. Göz kaslarında ani güçsüzlük ve felce bağlı çift görme meydana getirir. Mideyi tahriş ederek gastrit ve ülsere neden olur. Karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına ve kalp hastalıklarına ayrıca  kansere de neden olur.” dedi. (İlyas Akkoş-İLKHA)










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.