Londra'da İsrail'e dev protesto

Londra'da İsrail'e dev protesto

İngiltere'nin başkenti Londra'da bir araya gelen on binlerce kişi İsrail'in gerçekleştirdiği katliamları protesto etti.

LONDRA - Savaş Karşıtları Koalisyonu, Aksa Dostları, Britanya Müslümanları İnisiyatifi, İngiltere Filistinlileri Forumu ve birçok İslami dernek ve vâkıfın destek verdiği protesto eylemi saat İsrail elçiliği önünde başladı.

Elçilik önünde kurulan platformdan "Özgür Filistin”, “İsrail vahşetine son”, “İsrail katliamlarına son”, “İngiltere'den Filistin'e tam destek" sloganların ardından on binlerce insan yaklaşık bir buçuk saat süren yürüyüşle İngiliz parlamentosuna kadar yürüdü.

Londra'nın merkezinde gerçekleştirilen yürüyüş boyunca Gazze ve Filistin lehinde, İsrail aleyhinde sloganlar atılırken çevredeki binlerce insan tarafından da olumlu destek gördü.

Bunaltıcı sıcak altında gerçekleştirilen yorucu yürüyüşün ardından İngiliz parlamentosu önünde toplanan kalabalığa siyasetçiden sanatçıya, sivil toplum kuruluşu yöneticisinden hukukçuya kadar birçok kişiye hitap edildi.

Aksa Dostları (friends of Aqsa) Vakfı'nı temsilen konuşan Mavi Marmara gazilerinden İsmail Patel, konuşmasına başlamadan toplu olarak Gazze'deki Müslümanlar için dua talebinde bulundu.

“Tüm gücümüzle Gazze’nin yanındayız”

Ardından duygusal bir konuşma yapan Patel, "Filistinlilerin de hisleri var, onlar da çocuklarını seviyorlar, onların da insanca yaşama hakkı var. Ey batı diyorsun ki İsrail’in kendini savunma hakkı vardır. Biz diyoruz ki Filistin'in, Gazze'nin de kendini savunma hakkı vardır. Her ne kadar siz Gazze'ye kör ve sağır kalıyorsanız da biz tüm ruhumuz ve gücümüzle Gazze'nin yanındayız" dedi.

''İngiltere sessiz kalamaz''

Organizatörlerden Ali Samir yaptığı konuşmasında "bizim söyleyeceklerimiz var. Her şeyden önce biz bu ülkede Britanya vatandaşıyız ve hükümetimiz daha fazla İsrail’in yaptıklarına gözü kapalı bakamaz. Masum insanlar, bebek ve kadınlar ölürken hükümetimiz hiçbir şey yapmıyor." İfadelerini kullandı.

“İftarı bekleme yerine hayatta kalmak için bekliyorlar”

Ailesi Filistin'de bulunan Cennet El Kermi yaptığı açıklamada, " Gazze'deki kardeşlerimiz çok zor durumda. Oruçludurlar, su yok, ışık yok ve her tarafları bombalanıyor. Hayatlarının her karesi risk. Onlar yatarken canlı olarak uyanacaklarından emin değiller. Onlar iftarı bekleme yerine, hayatta kalmak için bekliyorlar." dedi.

 

“Yapılan bir savaş değil, bir katliam”

Guardian köşe yazarlarından Owen Jones ise yaptığı konuşmasında yapılanın bir savaş değil, bir katliam olduğunu vurguladı.

İngiliz Milletvekili Barones Jenny Tonge de kalabalığa yönelik yaptığı konuşmada İsrail’in bir haydut devlet olduğunu söyleyerek, "İsrail’i bir Yahudi devleti olarak görmüyoruz. Çünkü Yahudilik bu değildir" seklinde konuştu.

Öte yandan kalabalığa seslenen İngiliz sanatçılar da İsrail’e yapılacak en önemli boykotlardan birinin yapılacak olan uygulanacak kültürel boykot olduğunu vurguladılar.

Yine aynı saatlerde İngiltere'nin Manchester, Birmingham, Newcastle ile Edinburgh şehirlerinde de binlerce kisinin katıldığı protesto gösterilerinde İsrail vahşeti lanetlendi. (Tayyip Bakır-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler